Как да се предпазите от идващия грип


Как да се предпазите от идващия грип
Снимка: iStock/Guliver

Не вземайте антибиотик, за да лекувате грип. Отваряйте прозорците и проветрявайте. Пийте повече течности и почиствайте с влажна кърпа повърхности, които се пипат често, особено от повече хора.

Не се увивайте и не се мъчете да се изпотите - при грипа трябва да има хидратация. Яжте плодове и зеленчуци, яжте и повече супи - помагат на организма да бъде "във форма" що се отнася до хидратация.

Мийте по-често ръцете, защото от водата на никой нищо не му е станало. Ако не можете да си измиете ръцете, използвайте дезинфектанти. Тези съвети за борба с грипа даде общопрактикуващият д-р Гергана Николова пред БНТ.

Д-р Николова беше категорична, че сега в България може да се каже, че върлува "свински грип". Той протича малко по-тежко и не бива да се подценява, защото може да доведе до усложнения - например пневмония. Вирусът е по-опасен за хора с наднормено тегло, за малки деца и по-възрастни хора, стана ясно от думите ѝ.

Пикът на грипа се очаква към средата и края на януари. А д-р Николова, както и д-р Низамова, бяха категорични, че студеното време всъщност убива вирусите. Д-р Николова подчерта, че специално проветряването трябва да се прави дори при минусови температури.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама