Как се отразява на жената липсата на секс


Как се отразява на жената липсата на секс
Снимка: iStock/Guliver

Продължителното въздържание от секс е вредно за физическото и психическото здраве на жената, твърдят специалисти от Клиниката Майо в град Рочестър, американският щата Минесота.

Такива жени по-трудно се справят със стреса. Причината е проста: по време на секс организмът произвежда ендорфин, който е хормон на доброто настроение.

Организмът обаче отделя и стероиден хормон дехидроепиандростерон. Зад това трудно запомнящо се и произносимо име стои средство за засилване на имунната система. Затова липсата на секс води и до подкопаване на имунитета на жената и до риск от развитие на различни недъзи. Увеличава се по-специално рискът от възпаление на пикочните канали.

Успоредно с това при по-малко секс е възможно покачване на теглото, появата на проблеми с паметта. Знае се, че по време на секс се повишава активността на хипокампа – зоните на мозъка, отговарящи за дългосрочната памет и образуването на нови неутронни връзки.

Според специалистите важно е сексът да носи удоволствие. Но статистиката показна, че пред него се появяват различни пречки. Най-често проблемите възникват със засилването на самоконтрола и недоверието към партньора. Влияе и менструалния цикъл. Известно е, че в средата на цикъла жената по-малко се страхува от забременяване и се чувства по-разкрепостена. Важна е и вътрешната хармония, подчертават психолозите.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама