Какво представлява алкалната диета и работи ли?


Какво представлява алкалната диета и работи ли?
Снимка: iStock/Guliver

Пролетта идва, а след нея много бързо ще дойде времето на плажовете и летните партита. Ако сте прекалили с яденето през зимата, то сега е идеалното време да започнете да тренирате и да пазите диета, за да влезете във форма. Но каква диета?

Един бърз поглед в интернет ще ви покаже стотици, от които да избирате. Но преди да започнете хранителен режим, убедете се, че той е напълно здравословен, няма да ви навреди и ще се погрижи да имате не само красива фигура, но и здраво тяло.

Ако сте се насочили към алкалната диета, ето няколко неща, които трябва да знаете за нея:

Но преди това… какво е алкална диета?

Основното при нея е, че диетолозите заменят по-киселинните храни със съставки, които имат алкално рН 7 или по-високо. Поддръжниците на диетата вярват, че яденето на главно алкални храни ще помогне за поддържане нивото на pH в кръвта ви колкото е възможно по-алкално. На свой ред се смята, че диетата намалява риска от развитие на редица заболявания, включително рак и артрит, както и повишаване на енергийните нива, намаляване на възпалението и множество други ползи за здравето.

Какво може да ядете?

Всяка храна с алкално ниво на рН е разрешена за тази диета, включително повечето плодове и зеленчуци, тофу, соя и някои ядки (като бадеми), боб (като боровинки) и семена (като ленени семена).

Какво НЕ може да ядете?

Диетолозите пропускат всичко, което създава киселинно рН в тялото ви, включително месо, яйца, повечето млечни продукти, повечето зърна и преработени храни. Кофеинът и алкохолът също са забранени.

Наистина ли работи?

Въпреки че храната на алкалната диета е здравословен избор (бонус точки за това), няма просто научни доказателства, че яденето на алкални храни действително променя рН-то на кръвта ви. Като цяло тялото силно регулира нивата на рН в кръвта и не е възможно да се повлияе от нея чрез храните. Полезното при алкалната диета е, че насърчава плодовете и зеленчуците чрез плантационен план и ограничава високо преработените храни.

Може ли да навреди?

Храните, съдържащи алкалната диета, не са нездравословни. Но ненужното ограничаване на вашата диета само до няколко групи храни (дори и да са добри) никога не се препоръчва, особено ако диетата не е научно доказана като ефективна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама