Кърменето пази от диабет

  • Кърменето пази от диабет
    Дата: Снимки: Thinkstock/Guliver
Дата: 17.01.2018 Снимки: Thinkstock/Guliver
Iwoman.bg

Жените, които кърмят децата си 6 месеца или повече, са два пъти по-малко застрашени от диабет, сочи ново изследване.

Заключенията са на базата на 30-годишни проучвания с участието на повече от 1200 бели и чернокожи американки и са публикувани в медицинското списание Journal of the American Medical Association (JAMA).

"Открихме много силна връзка между продължителността на кърменето и по-ниския риск от развиване на диабет, дори и след като взехме под внимание всички възможни смущаващи рискови фактори", каза водещата на екипа Ерика Гундърсън – старши изследовател в Kaiser Permanente.

Изследването разкрива, че при жените, които кърмят 6 месеца или по-дълго, рискът от диабет тип 2 е с 47% по-нисък, сравнен с този на жени, които въобще на са кърмили бебетата си.

При жените кърмили половин година или по-малко, рискът е с 25% по-нисък.

Изследователите смятат, че кърменето може да отключва защитно въздействие чрез хормони, които действат в панкреаса и контролират нивата на инсулина в кръвта и кръвната захар.

"Случаите на диабет намаляват степеновидно с увеличаването на продължителността на кърменето, независимо от расата, гестационния диабет, начина на живот, телесните пропорции и други метаболитни рискови фактори, измерени преди бременността, което означава, че движещият механизъм може са е биологичен", каза Гъндърсън.

Предишни изследвания показаха, че кърменето има други дълготрайни положителни ефекти за майките, които включват по-малък риск от развиване на рак на млечната жлеза и на яйчниците.

Източник: БГНЕС

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.