Мийте чинии за дълголетие


Мийте чинии за дълголетие
Снимка: iStock/Guliver

Всекидневните леки физически упражнения, които включват и домакинските задължения, се отразяват положително върху продължителността на живота.

Това се казва в изследване на американските медици, публикувано в Journal of the American Geriatrics Society. То обхваща 6000 жени на възраст от 65 до 99 години.

Учените наблюдавали тяхната физическа активност чрез фитнес тракери в продължение на седмица, след което следели здравното състояние на жените през следващите три години. Резултатите показали, че процентът на смъртност при тези, които са полагали физическа активност в продължение на най-малко 30 минути на ден, е с 12% по-ниска, отколкото при тези, които са водили застоял начин на живот. Увеличаването на дневното натоварване до един час понижава вероятността за смърт с 39 процента.

Учените отбелязват, че в определението физическа активност влиза и домакинската работа, включително почистване и миене на съдове, както и разходките на чист въздух.

"Дълго време се смяташе, че тази дейност не е достатъчна, за да бъдете здрави, но сега ние имаме доказателства, че дори лекото натоварване при жените намалява вероятността да умрат през следващите три или четири години", казва един от ръководителите на изследването Андреа Лакруа.

Източник: БГНЕС

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама