Най-честите грешки при поддържането на млечните зъби


Най-честите грешки при поддържането на млечните зъби
Снимка: iStock/Guliver

Най-честите грешки, които допускат децата за поддържането на млечните си зъби, е прекомерната консумация на сладки изделия. Това каза за Радио "Фокус" – Пирин зъболекарят д-р Светослав Спасов.

По думите му напоследък се наблюдава тенденция, че малките деца са увеличили приема на храни, които са богати на захари. "Такива храни са близалките, желираните бонбони и най-вече шоколадът", коментира той.

Стоматологът отбеляза, че консумацията на газирани напитки, които съдържат киселинност, при малките деца довежда до ерозия на зъбите. "Киселинното състояние на една газирана напитка е доста високо. Това е една химически активна напитка, която ерозира зъбите", подчерта Спасов.

По думите му млечните зъби са с много по-ниска степен на минерализация и са много по-податливи на ерозия от постоянните зъби при възрастните. Зъболекарят апелира към всички родители да създадат навик на детето си още от малко да отделя време за миенето на зъбите си. "Остатъците от храна, които остават в устата ни след хранене, могат да доведат до сериозни заболявания на зъбите ни. Те се разграждат до киселини и по този начин атакуват емайла на зъбите", коментира той. Зъболекарят отбеляза, че липсата на хигиена води до сериозни заболявания на зъбите.

"Голямо влияние оказва и хранителния режим на човека. Пациенти, консумиращи прекалено голямо количество зеленчуци или киселинно-съдържащи вещества, например лимони, цвекло или разни такива по-агресивни храни, са по податливи на ерозии и впоследствие кариеси", добави той. Д-р Спасов заяви, че няма увеличение на деца и възрастни, търсещи услугите на стоматолозите в Благоевград.

"То е константна величина. Хората повсеместно са с проблеми, свързани със зъбите и венците", отбеляза той. Зъболекарят каза още, че при децата положението е доста сериозно, тъй като родителите, улисани в ежедневните си грижи и проблеми, забравят да отведат децата си на профилактични стоматологични прегледи. "За съжаление се наблюдава тенденция, че до стоматологична помощ се стига, когато вече е настъпил проблем на зъбите както при децата, така и при възрастните", коментира той. Д-р Спасов отбеляза, че детските зъби са особено податливи на кариеси и усложненията им в последствие.

"В последно време се наблюдава едно увеличение на ортодонтските аномалии. Почти всяко дете се нуждае от ортодонтска корекция – шини или съответно, ако е по-голямо берекети", добави той.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама