Най-възрастният човек в света съветва как да доживеем до 116


Най-възрастният човек в света съветва как да доживеем до 116
Снимка: iStock/Guliver

116-годишната японка Кейн Танака беше обявена за най-възрастния човек в света. На 9 март 2019 г. тя получи официален документ от Световните рекорди на Гинес.

Въпреки своята възраст и здравословни проблеми, Кейн споделя, че е щастлива и се радва на всеки миг от живота си.

Кейн Танака е родена на 2 януари 1903, същата година, през която братята Райт осъществяват първия контролиран полет с моторен летателен апарат по-тежък от въздуха. Омъжва се на 19-годишна възраст и има 5 деца от съпруга си Хидео Танака, с когото се запознава едва на сватбата им. Хидео произвеждал и продавал лепкав ориз, традиционни японски десерти и нудли. По време на Втората Световна война Кейн работи в семейния им магазин, тъй като съпругът й и един от синовете й служели на страната си. Пенсионира се на 63-годишна възраст, а в момента живее в старчески дом във Фукуока.

Когато е на 103 години е диагностицирана с рак на черния дроб, но успява да победи коварната болест. Обича да се събужда рано, да играе настолни игри и да се занимава с математика.

Ето и няколко съвета за дълголетие от Танака:

Събуждайте се рано

Кейн обикновено става в 6 часа, защото така се чувства по-добре.

Развивайте мозъка си

Едни от най-любимите й занимания са четенето и решаването на математически задачи.

Бъдете активни и социални

Кейн е станала експерт в настолните игри и обича да играе със служителите на старческия дом, в който живее в момента. Любимата й игра е Othello.

Яжте много шоколад и пийте много кафе

Да, тя прави точно това и казва, че се чувства прекрасно.

Не губете надежда

Независимо какво ви се случва, трябва да имате надежда. "След като стигнах до тук, нямам друг избор освен да се старая повече. Ще дам най-доброто от себе си", каза Танака в интервю, когато е на 113. През 2018 тя сподели, че би се радвала да доживее до 120, а ние й го пожелаваме.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама