Не правете това, за да предотвратите настинка


Не правете това, за да предотвратите настинка
Снимка: iStock/Guliver

Когато времето е студено, е много по-вероятно да се разболеем, ако не се грижим правилно за себе си. За да избегнете това, има няколко навика, от които трябва да се откажете.

1. Дишате през устата, когато сте навън

Когато дишате през устата, не позволявате въздуха да се стопли, което може да увеличи възможността да се разболеете от ангина. За да предотвратите това, просто дишайте през носа бавно и дълбоко.

2. Покривате устата и носа с шал

В студено време водната пара, която издишаме, може да се превърне в лед, ако попадне директно върху шала или палтото. Въздухът, който преминава през защитната бариера, е по-студен, отколкото ако е без нея. Това може да причини ангина и бронхит, а също така да раздразни кожата. Ако наистина изпитвате нужда, може да покриете лицето си, но не и носа си.

3. Бързате за вкъщи, когато започнете да замръзвате

При първите знаци на замръзване, е добра идея да влезете някъде на топло (магазин, кафе) за няколко минути, за да стоплите и да овладеете дъха си, след което да продължите по пътя.

4. Носите тесни обувки и дрехи

Ако изберете дрехи или обувки, които са тесни, това ви гарантира да замръзнете по-лесно в студено време. Ако се спрете на такива, които са по-свободни, въздухът между слоевете ще задържа топлината на тялото.

5. Пиете нещо горещо 30 минути, преди да излезете навън

Горещият чай засилва кръвообръщението и подобрява защитните механизми на тялото, но също така разширява кръвоносните съдове. Това означава, че когато излезете на студено, много бързо губите топлина. Ако наистина се нуждаете от напитка, е по-добре да пиете вода или нещо на стайна температура.

6. Излизате гладни

За да произвежда топлина, тялото има нужда от енергия, иначе ще замръзнем много бързо. Затова трябва да ядете при първите сигнали на глад.

7. Нанасяте крем, преди да излезете

Когато нанасяте кремове върху кожата си, през първите 30-40 минути те карат водата да се изпари. Когато е студено, това води до охлаждане и увреждане на кожата. Затова е добра идея да избягвате да излизате навън поне в продължение на 30 минути, след като сте се намазали с крем, лосион или да избягвате продукти на водна основа.

8. Пиете алкохол, когато сте навън

Чувствате се сгрени само за 30-40 минути, след като сте пили алкохол. След това време тялото започва бързо да се охлажда. Нещо повече - мозъкът ви може да не реагира на време на тази опасност, пропускайки да изпрати сигнал, че тялото ви се изстудява. Затова е по-добре да пиете вътре.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама