Операциите за намаляване на теглото помагат в любовта


Операциите за намаляване на теглото помагат в любовта
Снимка: iStock/Guliver

Козметичните операции за отслабване на затлъстели хора увеличават шансовете им да си намерят партньор или партньорка, но също така и да се разведат, ако са женени. Това сочи шведско изследване върху любовния живот на две поколения шведи - 1958, оперирани между 1987 и 2001, и 29 234 оперирани между 2007 и 2012.

"Нашите данни показват, че загубата на тегло в резултат на хирургично лечение на болестното затлъстяване влияе върху междуличностните отношения", пишат авторите на изследването в списание JAMA Surgery.

За хора със затлъстяване, които са сами, операцията за намаляване на теглото може да увеличи шансовете им за намиране на партньор/ка. Така в първата група хора обекти на изследването (оперирани между 1987 и 2001) при 20.9% то е помогнало за намиране на нова връзка или сключване на брак, в сравнение с 11.2% при хора със затлъстяване, които не са се оперирали. Същото се наблюдава и при втората група хора (34.8% срещу 19.4%).

Увеличаването на случаите на развод след подобна операция се свързва с увеличаване на напрежението във връзката около операцията или с подобряване на самочувствието и оттам добиване на повече смелост за прекратяване на връзка, която не върви добре.

След подобна операция се наблюдава сериозно засилване на риска от раздяла или развод – 54% при първата група и 74% - при втората. Учените са установили, че партньорите на оперираните пациенти понякога изпитват ревност или се чувстват по-малко полезни.

Изследването набляга, че тези резултати и изводи са валидни за Швеция и при евентуални по-нататъшни проучвания предстои да се разбере дали това ще е така и в други страни и при други култури.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама