Отбелязваме Световния ден на съня

  • Отбелязваме Световния ден на съня
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 15.03.2019 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Днес, 15 март, отбелязваме Световния ден на съня. Както повечето знаят, е важно да спите минимум 8 часа, за да се чувствате пълноценни през деня.

В началото на 2019 г. се проведе онлайн проучване в шест държави: Франция, Полша, Италия, Австралия, Япония и САЩ, което сочи, че 80% от участниците изпитват смущения на съня, a това влошава здравето и качеството им на живот. Сходни резултати показа и Националният стрес тест ЛЕКА НОЩ, проведен в България през 2016 г., който сочи, че и 80% от българите не се наспиват добре.

В световен план жените не спят добре, за разлика от мъжете

Най-пагубни за трудното заспиване на жените по света са мислите за личните финанси (41%) или за здравето (27%). При мъжете положението е малко по-добро – съответно 33% и 22%.

Притеснение за децата пречи на заспиването на всеки 2 от 5 дами (38%), а тревогите за възрастните им родители държат будни 23% от тях на възраст от 45 до 54 години. Докато при мъжете процентите са съответно 18% и 13%.

Проучването установи, че жените се будят повече поради притеснение или стрес - 38%, докато за мъжете тази цифра е 29%. Дамите са и по-чувствителни и отварят очи при обръщане на партньора в леглото – 24%. Мъжете все пак също се будят от същите притеснения – 15%. Водеща причина за нощните събуждания остава необходимостта да посетят тоалетната – 52% за жените и 46% за мъжете.

Липсата на сън отключва редица заболявания

При недостатъчен сън клетките нямат възможност да се регенерират, мозъкът се натоварва допълнително и нервната система не може да смогне на това темпо. Отключват се сърдечно-съдови проблеми, понякога се наблюдават сериозни отклонения при метаболизма. Имунитетът отслабва, което прави хората податливи на редица вируси.

Как можем да си помогнем

Режимът е най-доброто нещо. Да започнем с това, че не трябва да се приема кофеин след обяд. Същото важи и за енергийните напитки или чай с кофеин. Да се ляга рано, по едно и също време, по възможност всеки ден. Това подсказва на организма, че е време за почивка и той ще знае кога трябва да се настрои на такава вълна. Храненето вечер също оказва влияние – хубаво е да се избягват късната вечеря и мазната храна. Технологиите също пречат. Синята светлина, която излъчват компютрите, смартфоните и телевизорите, възпрепятства производството на мелатонин (хормона на съня). Поради тази причина трудно заспиваме. За съжаление, 17% от жените и 14% от мъжете имат навика да се забавляват със социалните мрежи през нощта.

А ако проблемът с безсънието е упорит и почти нищо не помага? На помощ идват лекарствата

Изключително популярни са "хапчетата" за сън, като повечето съдържат само мелатонин. Той подпомага заспиването, но не може да гарантира поддържането на качествен сън. Затова е добре избрания продукт да е комплекс с допълнителни съставки и билки. Потърсете "хапче" за сън с мелатонин, който е в съчетание с витамин B6, маточина, пасифлора и калифорнийски мак например. Тази комбинация спомага за по-лесно заспиване, по-малко събуждания през нощта и чувство за отпочиналост сутрин. Този вид сън е известен с термина възстановителен. А както казва българският народ, денят се познава по сутринта.

Пожелаваме на всички много прекрасни сутрини след като сте си върнали съня, за който сте мечтали.

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.