Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН


Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН
Снимка: iStock/Guliver

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК – София отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК, университети, училища и други неправителствени организации.

По повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, младежите от Столичната организация на Българския Червен кръст организират мащабна информационна акция, която ще обхване ключови места в София.

Днес от 14:00 до 16:30 ч. доброволците на БМЧК-София ще организират стационарни информационни пунктове за раздаване на презервативи и информационни материали на метростанция "Сливница", метростанция "Бели Дунав", пазарът на Ломско шосе, както и подлезът пред хотел "Плиска".

Подвижни екипи от доброволци, разпространяващи превенционни материали, ще има в Студентски град от 14:30 до 17:00 ч. в района между Студентска поликлиника и УНСС.

Около 17:30 ч. доброволците на БМЧК от всички пунктове, приятели и служители на Столичната организация на БЧК ще се отправят към бул. "Витоша", в началото на пешеходната зона при изхода на метростанция "НДК", от където в 18:00 ч. ще тръгне шествие в посока към Народния театър "Иван Вазов".

Малко преди 19:00 ч. всички участници в шествието ще оформят пред театъра червен кръст, в центъра на който ще поставят голяма червена панделка, ще запалят свещи и ще пуснат червени балони в знак на съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Презентации по превенция на ХИВ/СПИН от доброволци на БМЧК-София ще има на 30 ноември и 1 декември в 12 столични училища.

Тази година кампанията по повод Световния ден за борба срещу СПИН, 1-ви декември, ще премине под мотото "Моето здраве е мое право". Инициативите ще бъдат фокусирани върху правото на здраве и здравеопазване на всички хора, съобщиха от МЗ.

Събития в София, които са организирани от Столична регионална здравна инспекция и неправителствени организации са:

На 1-ви декември, от 10.00 до 12.00 часа, Студентският съвет на Техническия университет – София и Столичната регионална здравна инспекция организират съвместна кампания пред ректората на Техническия университет. В мобилен медицински кабинет ще се извършват безплатни анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията.

На 1-ви декември, от 10.00 до 17.00 часа, в Центъра за сексуално здраве при сдружение "Здраве без граници" (София, ул. "Самуил" № 111) ще се извършват безплатни анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията. Ще се разпространяват здравно-образователни материали и презервативи.

На 1-ви декември, от 11.00 до 15.00 часа, мобилен медицински кабинет за анонимно безплатно консултиране и изследване за ХИВ с екип на фондация "Инициатива за здраве" ще бъде разположен на пл. "Батенберг". Ще се предлагат безплатни анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията.

На 1-ви декември, от 11.00 до 14.00 часа, мобилен медицински кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ с екип на сдружение "Каритас" ще бъде разположен на ул. "Екзарх Йосиф" (до минералната вода). Ще се предлагат безплатни анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията.

На 4-ти декември, от 10.00 до 12.00 часа, Студентският съвет на Медицинския университет – София и Столичната регионална здравна инспекция организират съвместна кампания пред ректората на Медицинския университет. В Мобилен медицински кабинет ще се извършват безплатни анонимни изследвания и консултации за ХИВ-инфекцията.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама