Подсладените газирани напитки могат да бъдат опасни за зъбите


Подсладените газирани напитки могат да бъдат опасни за зъбите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Зъбният кариес е едно от най-разпространените съвременни заболявания не само в България, но и по света. От него страдат над 96% от възрастните и до 90% от децата у нас. Според Американската стоматологична асоциация, причинител за появата му е консумацията на храни, съдържащи въглехидрати (особено захар). Слабо известен факт е, че подсладените газирани напитки също са опасни за зъбите и могат да създадат предпоставки за увреждането им.

"Захарта в подсладените газирани напитки е сред основните фактори за образуването и развитието на зъбната плака, която причинява кариес“ – коментира д-р Богомил Стоев, специалист по дентална медицина. "Множество клинични изследвания сочат, че честата консумация на тези напитки може да бъде причина за появата на бели петна по предната повърхност на зъбите. Освен това, подсладените газирани напитки в повечето случаи съдържат и оцветители, които променят цвета на зъбите.“ – допълва д-р Стоев.

Денталните специалисти съветват да ограничим приема на подсладени газирани напитки, особено при децата и подрастващите. Поради по-слабата минерализация на зъбния емайл при децата, киселинността на тези напитки в комбинация с наличието на захар може да предизвика сериозни увреждания на зъбите.

Вредата за зъбите далеч не е единственият риск, който крият подсладените газирани напитки. Те могат да предизвикат киселинност в организма и да повишат риска от язва на стомаха, както и да повлияят върху секрецията на панкреаса и с това да увеличат вероятността за развитие на диабет.

Ако сте любител на газираното, не е необходимо да се отказвате от него – просто изберете неподсладена газираната вода. Тя е изцяло натурална, а в състава й са включени единствено минерална вода и газировка, без никакви допълнителни консерванти, оцветители или стабилизатори на вкуса. Освен това, газираната вода не съдържа захар или калории, което я превръща в съюзник на хората, които се грижат за своето здраве и добър външен вид.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама