Пробиотиците помагат при сезонните алергии


Пробиотиците помагат при сезонните алергии
Снимка: iStock/Guliver

С наближаването на сезона на алергиите много хора започват да търсят варианти за борба с тях. Според ново проучване на екип от Университета във Флорида техните симптоми могат да бъдат облекчени чрез прием на комбинация от пробиотици.

Според изследователите, цитирани от научното издание "Сайънс дейли“, предишни проучвания са показали, че пробиотиците имат способността да засилват имунния отговор на тялото към алергиите, но не всички от тях имат еднакъв ефект. Те смятат, че най-благоприятно влияние има комбинацията от лактобацили и бифидобактерии, за която вече е известно, че спомага за доброто храносмилане.

Учените посочват, че положителният ефект се дължи на това, че пробиотиците увеличават броя на Т-клетките в човешкото тяло, които от своя страна подсилват търпимостта и водят до по-малко алергични симптоми.

За да стигне до тези изводи, екипът от Университета във Флорида е провел осемседмичен тест върху 173 доброволци, които страдат от сезонни алергии. Те са били разделени на две групи, едната от които е приемала пробиотичната комбинация, а другата – плацебо.

Хората, които са приемали пробиотика, са съобщили за подобрено качество на живот в сравнение с другата група. Те също така са заявили, че страдат от по-малко алергични симптоми, свързани с носа, което значително облекчава ежедневната им дейност.

Изследователите обаче посочват, че техният експеримент не включва хора с тежки алергични симптоми.

Сезонните алергии могат да доведат до недоспиване и намалена продуктивност, както и да причинят стрес. Съществуващите в момента лекарства срещу техните симптоми имат някои нежелани странични ефекти като сънливост и сухота в устата.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама