Самотата увеличава риска от инфаркт и инсулт


Самотата увеличава риска от инфаркт и инсулт
Снимка: iStock/Guliver

Самотата и изолацията увеличават риска човек да умре от инфаркт или инсулт, сочи изследване, осъществено във Великобритания. Наскоро страната се сдоби с министерство, отговарящо за социализацията на самотни хора.

Изследването обхваща 479 000 души, които са отговорили на въпросник, за да се установи дали са социално изолирани или се чувстват самотни.

"Социалната изолация и чувството на самота се свързват с по-голям риск от инфаркт на миокарда или инсулт, обобщават учените в публикация в медицинското списание "Heart". Това изследване е по-различно от подобни, които са правени досега, тъй като то изолира фактора самота от останалите фактори, засилващи риска от инфаркт. Така когато се изключат останалите рискови фактори, самотата се оказва отговорна за смъртността в 32% от случаите на инфаркт и инсулт.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей през януари обяви номинацията на държавен секретар, отговарящ за самотните хора. Това радикално на пръв поглед решение, показва реална загриженост за онези, които живеят в изолация и самота.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама