Сладолед за закуска ни прави по-умни


Сладолед за закуска ни прави по-умни
Снимка: iStock/Guliver

Сладоледената закуска значително повишава работоспособността на мозъка и общата умствена активност, сочат резултатите от необичайно клинично изследване в частния японски университет Кьорин.

Всяка сутрин участниците в експеримента веднага след събуждане ядели сладолед. Изследователският екип начело с проф. Йосихико Когой установил, че това води до рязка стимулация на алфа вълните в мозъка им.

После участниците трябвало да направят няколко теста на компютър, за да се преценят реакциите им с способността за анализ на информация.

Станало ясно, че всички участници се справят със задачата значително по-бързо в сравнение с тези, които са приели стандартна закуска.

Според учените, причината не е точно в сладоледа, защото всяка студена храна „разтърсва” мозъка и бързо го извежда от сънно състояние. По време на експериментите сладоледът бил заменян с ледена вода, но ефектът бил доста по-слаб.

Специалистите смятат, че резултатите при сладоледа се дължат на комбинация от фактори, сред които е и удоволствието от хапването на това лакомство, което подобрява настроението. 

Източник: БГНЕС

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама