Слагането на ръка пред устата при кихане всъщност е грешно


Слагането на ръка пред устата при кихане всъщност е грешно
Снимка: iStock/Guliver

Опитвали ли сте се някога да потиснете кихането си? Сигурно да и със сигурност това не ви се е удало. Става дума за рефлекс на организма да изхвърля токсините.

При този рефлекс обаче много от нас инстинктивно покриват устата си с ръце, така че да не изхвърляме микробите, съдържащи се в слюнката в околната среда.

Всъщност, както са ни учили от малки деца, това е въпрос и на добро възпитание.

Въпреки това, според д-р Винсънт Хил, този навик трябва да се промени.

Когато имаме порив да кихнем, би трябвало и устата, и носа да ги покрием с кърпичка, за предпочитане за еднократна употреба, която можем веднага да изхвърлим.

Ако кихнете в ръка, например в обществения транспорт, на работното място и т.н., лесно можете да пренесете вирусите и бактериите на други хора около вас, защото посредством ръцете си ги прехвърляте на други повърхности.

За щастие, решението е просто. Дори и да нямате салфетка под ръка, използвайте това, което имате. Например, най-добрият вариант е да кихнете в ръкава си.

Разбира се, не забравяйте да измиете ръцете си. Добра идея е също да измиете мястото около устата си със сапун, особено ако планирате да целунете детето си, партньора или някой друг.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама