Срещу коронавирус: Трудно е, но НЕ се пипайте по лицето


Срещу коронавирус: Трудно е, но НЕ се пипайте по лицето
Снимка: iStock/Guliver

Експертите от Световната здравна организация (СЗО) съветват като профилактика срещу вирусните инфекции, включително COVID-19, да ограничим контактите с хората около нас, да носим маски, по-често да си мием ръцете и да се стараем да не се пипаме по лицето. Оказва се, обаче, че последната препоръка е почти неизпълнима. Постоянното докосване до устата, носа и очите е инстинкт, характерен за човешкия род, пише БГНЕС.

Опитайте да не се докосвате

Според изследвания на американски учени, новият коронавирус SARS-CoV-2 живее няколко часа във въздуха, докато върху повърхности може да преживее с дни. Например върху мед може да оцелее почти четири часа, върху картон – около денонощие, а върху пластмаса и неръждаема стомана – от два до три дни. Затова вероятността да се заразите само от допир до един или друг предмет е голяма, особено ако след това се пипнете с ръце по очите, носа или устата.

Да не се пипаме по лицето съветват всички специалисти. Но изпълнението на тази препоръка е много трудно. Американският "Уошингтън поуст" изброи десетки случаи, при които официални лица са нарушили тези препоръки по време на изявления с призиви да не се пипат устните, носа и очите.

Според австралийски учени, даже студентите по медицина, запознати с опасността от подобни жестове, докосват лицата си около 23 пъти за един час. Устата, бузите и брадичката – по четири пъти на час, носа и очите – по три, а ушите – по един път. Средната продължителност на такова докосване е 3 секунди. Според други данни, хората се пипат по лицето средно 15,7 пъти за час, което е напълно достатъчно коронавирусът да проникне в организма.

КАК ДА ИМАМЕ ДОБРА ХИГИЕНА ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ ТУК!

Под влияние на обстоятелствата

Според германски учени, произволното докосване на лицето помага на хората да се справят с емоциите и да се концентрират. Колкото е по-високо нивото на стрес (а самото съобщаване на пандемия от вирусна инфекция предизвиква стрес), толкова по-често човек се пипа по устата и носа и търка очите си по-дълго.

В проведен с доброволци експеримент за проверка на паметта, по време на който на всеки 5 минути са включвани неприятни звуци, предизвикващи дискомфорт, броят на докосването на лицата на участниците съответствал на нивото на стрес, отчетен с помощта на енцефалограф.

Подобно поведение се наблюдава у човека още в утробата на майката. Когато тя е подложена на стрес, бебето се пипа по лицето.

Изследванията са показали, че желанието да се докоснат по лицето при ситуация на неизвестност, е инстинкт, характерен за всички примати.

Затова учените съветват да се използват латексови ръкавици в градския транспорт или на обществени места, където може да се "пипне" вирус. Необичайното усещане от носенето им ще отклони вниманието от желанието да се пипнем по лицето.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 март"

Представител на СЗО: Надявам се българите да са по-рационални от италианците

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама