Темпе – новата супер храна, която замести тофу


Темпе – новата супер храна, която замести тофу
Снимка: iStock/Guliver

Когато става дума за търсене на алтернативи на месото, на всички хора първата им мисъл е тофу и веган бургери. Ами темпе? Ето какво трябва да знаете за тази веган супер храна, с която могат да се заситят дори и най-големите „хищници”.

Темпе традиционно се приготвя от варени соеви зърна, които са леко ферментирали. След това сместа се оформя като гъста паста с други съставки като семена, например. Текстурата на темпе е твърда и се оформя лесно. Не в соята? Разбира се, ако не сте запалени фенове на соята, можете да намерите темпе, приготвено от фъстъци и семена на коноп.

Много хора се чудят дали темпе и тофу не са едно и също нещо. И в двата случая основната съставка е соя, но при темпе се използват цели зърна, докато тофу се прави с кондензирано соево мляко. Освен това, темпе има по-силен и по-апетитен аромат, наподобяващ гъби.

Хранителните ползи на тази нова супер храна са доста, както можете да предположите. Темпе е с високо съдържание на протеини, ниско съдържание на мазнини и холестерол. Съдържа около 4 грама фибри на порция, както и желязо, калций и омега 3. И тъй като е направена от ферментирала соя, тя съдържа пробиотици, които могат да бъдат полезни за здравето на храносмилателната система.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама