Внимавайте с готвенето в алуминиеви съдове


Внимавайте с готвенето в алуминиеви съдове
Снимка: iStock/Guliver

Използването на съдове за готвене от алуминий може да навреди на децата. Проучване показва, че тази практика води до намаляване на детското IQ и успеваемостта в училище, пише Zee News.

Експерти посочват, че алуминиевите съдове за готвене са изработени от различни материали, които могат да навредят на милиони хора.

Алуминиевите съдове съдържат олово и кадмий и редовната им употреба при готвене значително намалява коефициента на интелигентност на децата, влияят неблагоприятно върху резултатите в училище, а също така повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Сътрудници от университета Ашленд в САЩ, които провеждат проучването, са тествали алуминиеви съдове за готвене, произведени в 10 развиващи се страни. Оказало се, че една трета от тях представляват заплаха заради съдържанието на олово, което се отделя по време на изработката.

При използването на такива съдове се отделя алуминий, арсен, кадмий. Нивото на алуминий е шест пъти по-високо от допустимите норми на Световната здравна организация. Между другото експерти припомнят, че съществува връзка между алуминия и болестта на Алцхаймер.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама