Вредно ли е кафето за бременните?


Вредно ли е кафето за бременните?
Снимка: iStock/Guliver

Бременните жени спокойно могат да пият кафе в умерени количества – наблюдения на американки са показали, че умерената употреба на тази ободряваща напитка не се асоциира с понижено ниво на IQ на детето, както се смятало по-рано.

Изследването на учените е публикувано в сп. American Journal of Epidemiology.

"Като цяло получените от нас резултати се явяват обнадеждаващи за бременните жени – те могат да употребяват по 1-2 чашки кафе дневно или кофеинови напитки, без да се притесняват, че децата им ще изостанат в развитието с 4-7 години от връстниците си", казва Сара Кайм от университета на Охайо в Кълъмбъс, цитирана от РИА Новости.

Кайм и колегите ѝ стигнали до този извод, като анализирали данните, събрани за почти 20 години наблюдения на здравето на повече от 2000 американски жени по време на бременност и здравето и развитието на техните деца в следващите няколко години.

Въпросните наблюдения били провеждани в края на 50-те и началото на 70-те години на миналия век, когато жените не се страхували да пият кафе през бременността и доста повече го употребявали, което позволило на учените да оценят как е могло да повлияе то върху здравето на децата.

По време на този мониторинг жените редовно давали кръвни проби, които след това се консервирали, което позволило на екипа на Кайм да оцени колко често те са пиели кафе, наблюдавайки концентрацията на параксантин – един от антиоксидантите, съдържащи се в голямо количество в утайката.

Като съпоставили дела на това съединение в кръвта на майките с успеваемостта и поведението на техните деца в предучилищна и начална училищна възраст, учените установили, че няма никаква връзка между тях – IQ и други качества на детето не били свързани с това, колко често неговата майка е пила кафе през бременността.

Всичко това говори, че жените могат спокойно да пият умерено количество кафе при износването на плода, заключават учените.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама