Започват Великденските пости


Започват Великденските пости
Снимка: iStock/Guliver

Великденските пости започват днес, 2 март, и ще приключат един ден преди Великден, който тази година се пада на 19 април.

Постите продължават 7 седмици и през всяка от тях има определени разрешени храни. Главното по време на постите е, че консумацията на всякакъв вид животински продукти, освен рибата, която може да се яде в определените от Библията дни (на Благовещение (25 март) и на Цветница (12 април)), е забранена. Смята се, че постенето в този период е полезно за организма и му влияе пречистващо.

Според християнството, спазването на постите помага и за душевното пречистване и покаяние за натрупаните грехове през годината. Чрез поста организма ни се подготвя за събуждане след зимните месеци като постепенно в менюто ни влизат пролетни зеленчуци и зърнени култури.

Забранените храни са месо, мляко, млечни продукти, яйца и дори зехтинът и олиото освен в някои от дните. За сметка на това могат да се ядат всякакви плодове и зеленчуци според сезона, ядки, соеви продукти и дори сладки и сладкиши, стига те да не включват някои от забранените продукти.

Постите по седмица:

През първата седмица се спазва строг пост. От понеделник до събота могат да се консумират само растителни продукти без олио и вино.

През втората седмица строгият пост е само в сряда и петък. В събота и неделя са разрешени олиото и виното.

Третата седмица се нарича "Кръстопоклонна" и от понеделник до петък задължително се спазва строг пост, като отново в събота и неделя олиото и виното са разрешени.

3 ПОСТНИ ЯСТИЯ, КОИТО ДА ПРОБВАТЕ

Четвъртата и петата седмица се спазва хранителен режим като от седмица две.

Шестата седмица също се следва като втората, но на празника "Връбница" в събота е разрешено консумирането на риба, хайвер или други безгръбначни животни.

Последната седмица се нарича "Страстна седмица" и е най-строга. Хранителният режим от понеделник до събота включва строг пост, а на Разпети петък не се консумира никаква храна, нито дори вода и напитки, ако здравето ни го позволява.

Важно е да не забравяме, че постенето не означава гладуване. Ако следваме стриктно режима, не само ще пречистим организма си от натрупаните токсини и мазнини през зимата, но и ще се чувстваме по-свежи и жизнени. Ето защо е важна редовната консумация на плодове, зеленчуци и ядки.

КАК ДА СЕ ХРАНИМ ЗДРАВОСЛОВНО ПРИ ПОСТИ

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама