Защо да хапваме мазна риба


Защо да хапваме мазна риба
Снимка: iStock/Guliver

Мазнините не са еднакви. Наистина има мазнини, които убиват, но има и такива, които лекуват, а омега-3 мастните киселини са жизнено­важни хранителни вещества. Те играят значима роля за поддържането на много процеси в тялото – мозъкът съдържа големи количества от тези киселини и се нуждае от тях, за да функционира правилно. Освен това те намаляват възпалителните процеси, разреждат кръвта, смазват кожата и ставите, помагат за образуването на хормоните и на практика са част от всяка клетка в организма. Макар семената и масла като лененото да са добър източник, най-богати на тях са студеноводните риби като скумрия, херинга и сардини, както и (сьомгата от биопроизводство или дива, а не развъжданата масово, защото тя може да е доста замърсена). Прясната риба тон трябва да се избира внимателно и да се консумира рядко, тъй като е възможно да има високо съдържание на живак.

Проблемът е, че много хора не си набавят достатъчно омега-3 маст­ни киселини. Средностатистическият човек приема една шеста от коли­чеството омега-3, които са си набавяли чрез храната хората през 1850 г., отчасти поради избора на храни, но най-вече заради обработката, която обикновено отстранява тези мазнини от храната или ги увреж­да. Повишете нивото си на омега-3 мастни киселини в организма, като консумирате най-малко по три порции мазна риба на седмица, за да имате по-здрава кожа, да подобрите работата на мозъка си, да намалите риска от сърдечносъдови заболявания и проблеми, дължащи се на въз­палителни процеси като артрит, астма, екзема, алергии и сенна хрема. Тези киселини дори може да ви помогнат за по-ефективното изгаряне на складираните мазнини.

Ако сте на диета без мазнини и страдате от алергии, сенна хрема, суха кожа и коса, напукани устни, слаба памет или лоша концентрация, прекомерна жажда или проблеми със ставите, вероятно се нуждаете от повече омега-3 мастни киселини. Пробвайте с рибено масло; ще трябва да приемате 400 мг DHA и EPA на ден – оме­га-3 киселините, от чийто недостиг страдаме най-често.

Източник: zdravoslovnohranene.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама