Златни правила за хранене от жена, живяла до 103


Златни правила за хранене от жена, живяла до 103
Снимка: iStock/Guliver

Евгения Петерсон, известна в целия свят като Индра Деви, е една от първите жени, практикуващи йога, която освен това популяризира йогата в много страни по света.

Евгения Лабунска-Петерсон е родена през 1899 година в Рига, в семейство на банков служител от шведски произход и известна руска оперетна актриса.

Умира през 2002 година в Буенос Айрес, доживявайки до 103 години. Ето няколко нейни съвета за здравословно хранене.

1. Никога не пийте вода с лед, особено след хранене, защото това нарушава естествения процес на циркулация на стомашния сок и пречи на храносмилането. Този навик да се пие вода с лед е американският национален грях пред доброто храносмилане.

2. Сутрин на гладно изпивайте чаша чиста вода със стайна температура, като може да добавите малко лимон. Гореща вода или билков чай с лимон и мед освежава чудесно в горещите дни.

3. Изпивайте от 5 до 8 чаши вода на ден. През деня ние отделяме около 2,5 литра течност. Дефицитът на вода в организма е причина за много стомашни проблеми, за запек, непроходимост на червата, а също и за дисфункция на черния дроб и бъбреците.

4. Не пийте вода по време на ядене, а половин час преди или 2-3 часа след това. Пийте водата на малки глътки, не наведнъж.

5. При кипенето на водата се губят някои полезни елементи, затова, за да „съживите“ водата, прелейте я няколко пъти от един съд в друг. Така ще има по-ободряващ и стимулиращ ефект, който иначе отсъства от „безжизнената“ вода.

6. Да хапнете плод е по-полезно отколкото да го изпиете като сок.

7. Приготвяйте си пресен сок от моркови, репички, цвекло и в него добавяйте малко и от зелените листа на зеленчуците.

8. Не ви препоръчвам да употребявате алкохол, чай, кафе, какао и шоколад, защото кофеинът и теоброминът са силно възбуждащи стимулатори.

9. Млякото е храна, а не течност. Трябва да се приема на малки глътки, защото в противен случай може да доведе до разстройство на стомаха.

10. Не забравяйте: тялото се храни не с това, което приемаме, а само с това, което може да усвои.

11. Избирайте прецизно храната, която ви „приляга“ най-добре – така както избирате дреха, която да ви подхожда. Експериментирайте с различни храни и комбинации, докато установите кои храни са най-добри за вашия организъм.

12. Избягвайте „мъртвата“ храна – консерви, обработен ориз, бяло брашно, рафинирана захар. Не се увличайте по бонбони и сладкиши, а също ограничавайте и оцета.

13. Дъвчете много добре храната, богата на нишесте. Нишестето се превръща в глюкоза под въздействие на слюнката и ако не е добре напоено с нея, то остава в този вид в стомаха и се разлага в продължение на няколко часа.

14. Препеченият или по-стар хляб е по-полезен. Но не приемайте течности заедно с хляба. Нека зъбите да си свършат работата.

15. Не приемайте повече от една порция с нишестена храна наведнъж. Например ако ядете ориз, откажете се от хляба, картофите и макароните в същото хранене.

16. Ако имате проблем с перисталтиката на червата, направете си такова меню, че да не консумиране нишесте и протеини заедно, особено с продукти, съдържащи сяра – като грах, зеле, яйца, ряпа и др.

17. Не изхвърляйте водата, в която варите зеленчуци. Пийте я или я използвайте за приготвяне на супа. Картофената вода например е много полезна.

18. Не изхвърляйте зелените части на морковите, цвеклото, репичките и пащърнака. Завържете ги и ги сложете в супата докато ври, а после ги изхвърлете.

19. Варете зеленчуците в малко количество вода и на бавен огън, а още по-добре – на пара.

20. Избягвайте пържената и мазна храна, защото тя се усвоява по-бавно. Първи напускат стомаха въглехидратите, след това – протеините и най-накрая – мазнините.

21. Всички животински мазнини повишават нивото на холестерин в кръвта. Най-много холестерин се съдържа в мозъка, яйчения жълтък и черния дроб, а най-малко – в млякото, изварата и рибата.

22. Всяка храна, богата на животински мазнини, е опасна. Високият процент мазнини и ниският процент протеини в храната възпрепятстват действието на ферментите.

23. Не забравяйте, че е важно не само количеството калории в мазнините, но и техният състав. Например в бекона няма нищо друго, освен калории – нито витамини, нито минерали.

24. Когато няколко пъти подгряваме храна, в която има мазнини (включително растителни), с всяко следващо притопляне я правим по-вредна. Ефектът е подобен на повторното използване на мазнина, в която е пържено.

25. Най-важното правило обаче е вашето отношение към храната на трапезата. Процесът на хранене и засищане трябва да е бавен, да носи удоволствие и да е в приятна обстановка и приятелска компания.

26. Храна, която се поглъща в състояние на стрес, раздразнение или лошо настроение, предизвиква токсични промени в организма. Затова, когато сте в такова състояние, по-добре изобщо не сядайте на масата, а почакайте, докато настроението ви се нормализира.

27. Избягвайте неприятните разговори, докато се храните. Красиво сервираната маса прави процеса още по-приятен, така, както усмивката, веселият разговор или красивите цветя. Благославяйте храната и тя ще ви донесе радост. Никога не съобщавайте неприятни новини преди или по време на хранене. Това ще навреди не само на храносмилането, но и на организма като цяло.

Източник: gnezdoto.net

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама