Доказано: 7 начина за понижаване на кръвното без лекарства


Доказано: 7 начина за понижаване на кръвното без лекарства
Снимка: iStock

При високо кръвно налягане е необходимо да се преразгледа начина на живот. Често малките промени се оказват достатъчни.

Високото кръвно налягане уврежда органите и кръвоносните съдове в дългосрочен план, увеличавайки риска от инсулт, инфаркт, сърдечни аритмии и сърдечна недостатъчност. Междувременно в борбата с хипертонията понякога са достатъчни някои промени. Доказано е, че следните методи помагат за намаляване на високото кръвно налягане без лекарства.

Методи за намаляване на кръвното без лекарства:

1. Намалете количеството сол във вашата диета

Солта се свързва водата в тялото ви и по този начин увеличава количеството течност, циркулираща в него. Колкото по-голям е този обем, толкова по-голям е натискът върху кръвоносните съдове.

2. Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването са провокатори на артериалната хипертония. Хората с излишни мазнини (особено висцерална мазнина в областта на корема) и високо кръвно налягане често развиват метаболитен синдром.

С ТЕЗИ СЪВЕТИ НА ПЕТЪР ДЪНОВ ЩЕ СЕ СБОГУВАТЕ С ВИСОКОТО КРЪВНО

3. Физическа активност

За намаляване на високото кръвно налягане се препоръчва редовна физическа активност, която включва ритмично движение като ходене, плуване, колоездене и джогинг. Всеки, който се занимава с подобна физическа активност поне 30 минути пет пъти седмично, може ефективно да понижи кръвното налягане без лекарства, посочва Немската кардиологична фондация.

4. Избягвайте алкохола

Алкохолът има стимулиращ ефект върху вегетативната нервна система. Консумацията му ускорява сърдечната честота, а през тялото преминава повече кръв. Това от своя страна увеличава натиска върху стените на артериите. Постоянно високото налягане уврежда кръвоносните съдове. Възможно е да се появят отлагания на мазнини, калций и съединителнотъканни частици (атеросклероза).

Ето как да се справим с пролетната умора

5. Не пушете

Пушенето оказва същия негативен ефект както алкохола: съдържащият се в цигарите никотин свива кръвоносните съдове.

В допълнение, токсичните съставки, като въглероден оксид или бензипрен, влияят на съдовата система в дългосрочен план, увеличавайки риска от инфаркт, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания.

Ако се откажете от пушенето, това гарантира по-ниско кръвно налягане дори без лекарства.

ТЕЗИ ОТВАРИ НА ГЛАДНО НОРМАЛИЗИРАТ КРЪВНОТО

6. Яжте правилните храни

Някои храни имат естествени антихипертензивни свойства. Копърът, бялото зеле, цвеклото са с високо съдържание на естествени нитрати – съединения, които при смесване със слюнката се превръщат в нитрити. Те имат съдоразширяващ ефект. Подобни свойства притежава и джинджифилът. Шоколадът (този с повече от 85 процента какао) има положителен ефект върху кръвното налягане поради флавоноидите, които съдържа.

7. Пълноценна почивка и сън

Хората, които спят по-малко от шест часа на нощ, са с 60 процента по-висок риск от хипертония. Причината за това е повишената активност на симпатиковата нервна система и отделянето на хормони на стреса.

За хората, страдащи от високо кръвно налягане, лекарите препоръчват подобряване на качеството на съня и увеличаване на неговата продължителност.

7 начина да се чувствате по-енергични

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или диетолог!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама