Ежедневният прием на витамин D може да предотврати появата на автоимунни заболявания


Ежедневният прием на витамин D може да предотврати появата на автоимунни заболявания
Снимка: iStock

Ежедневният прием на добавки с витамин D може да намали риска от развиването на автоимунно състояние с 22% при хора над 50 г. Това открива ново изследване, публикувано в BMJ.

Витамин D се синтезира естествено в човешкото тяло при излагане на слънце и неговата задача е да регулира нивата на калций и фосфат.

"Знаем, че витамин D влияе благотворно на имунната система на животни. Досега обаче не бе доказано, че приемът на витамин D може да предотврати автоимунните заболявания." казва Карън Костенбадер, съавтор на новото проучване.

В рамките на голямо дългосрочно проучване на случаен принцип изследователи от Brigham and Women’s Hospital изучават способността на витамин D и омега-3 мастни киселини да предотвратяват появата на автоимунни заболявания. В него участват почти 26 000 американци над 50 г. Всеки от тях спазва един от общо четири дневни режима – витамин D или плацебо, омега-3 или плацебо, витамин D и омега-3 или две плацебо добавки.

"Най-хубавото нещо на клиничните проучвания на случаен принцип е, че при тях можем да установим причинно-следствена връзка. Въпреки че омега-3 добавките също намаляват риска от появата на автоимунно заболяване (в рамките на 5 години), ефектът не е чак толкова силен, колкото при групата, приемала витамин D." допълва Костенбадер.

СТРАХОТНИТЕ ПОЛЗИ ОТ ЛАВАНДУЛАТА

Ефектът е най-силен през първите 2 години: наблюдава се покачване от 22 на 39%.

Така проучването дава шанс за хора с автоимунни заболявания, включително ревматичен артрит, полимиалгия ревматика, псориазис и болест на Хашимото.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама