Отдели 10 минути за себе си, прегледай се за рак на маточната шийка


Отдели 10 минути за себе си, прегледай се за рак на маточната шийка
Снимка: Thinkstock/Guliver

"10 минути само за теб". За това призова информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка, призоваваща дамите да се запознаят с това коварно заболяване.

На всеки 2 минути в света една жена умира от това коварна заболяване, а в България всеки ден. По данни на Националния раков регистър всяка година в България се разболяват около 1100 жени.

В световен мащаб годишно се диагностицират над 530 000 нови случаи. Според експертите, ако няма сериозни усилия в обществото, насочени към предотвратяването на рака на маточната шийка, тези цифра ще достигне 1 млн. нови случаи през 2050 г.

"Здравната култура в страната ни е много ниска за съжаление, затова и цифрите се покачват неимоверно много, заяви Лилия Асенова", председател на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. 

Целта е кампанията "10 минути само за теб" да осигури актуална и изчерпателна информация за профилактика на рака на маточна шийка и затова, че имаме приета Национална програма за профилактика на рака на маточната шийка. Програмата дава възможност за безплатна ваксинация за 12 и 13-годишните момичета. Кампанията ще се проведе на два етапа – април-юни и септември-октомври и ще съчетава различни активности. 

Предвидени са три еднодневни информационни събития в София- градинката пред Народния театър и Южния парк; площада в центъра на Благоевград. Разпространение на информационни листовки в 10-те от най-посещаваните ДКЦ-та в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Монтана, Русе и Благоевград. Ще бъдат организирани и информационни щанда "10 минути само за теб“ в търговски центрове и обществени места, както и среши в училищата в София.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести обясни, че заболяването се предотвратява с ваксина, която се оказала много удачна. "Тя е генноинженерна и действа. Страничните ефекти при тази ваксина са доста ниски“, подчерта той.

От своя страна д-р Николай Николов, гинеколог посочи, че годишната заболеваемост от рак на шийката на матката е 1254 нови случаи за 2016 г. Заболяват жени предимно след 40-годишна възраст, но най-много са заразените жени между 20 и 30 години, които са и 80% от заразените, обясни докторът. Той призова без страх и срам жените да посещават своите гинеколози, да се изследват превантивно и да се информират и ваксинират.

Актрисите Йоана Буковска-Давидова и Елена Петрова са лица на кампанията.

Йоана Буковска посочи, че тази ваксина е изключителен дар, но кампанията трябва да има малко по-широк отзвук. "Ракът е едно от най-сериозните заболявания днес, едно от най-тежките изпитания, но трябва да спрем да го възприемаме като стигма, която ни жигосва и ни прави различни от другите, напротив. Да превръщаме темата в табу само подсилва страхът ни и чувството за обреченост. Когато съумееш да превъзмогнеш личния момент, проумяваш, че си чат от огромното семейство на докоснатите от рак. Обменяйки информация ти вече сив я помощ на превенцията, начините на лекуване, изпробвани какво причиняват на всички членове на тази общност. Те благодарение на твоето споделяне имат шанс да се преборят с болестта. Споделената болка винаги е половин болка“, заяви Буковска.

"10 минути само за теб" е уютен призив, който ни ангажира като човешки индивиди. "Когато някой от близките ти се разболее и си пряк участник от загубата от този бич искаш да направиш всичко по силите си, за да се погрижиш за себе си, за да спестиш на най-близките си тези душевни рани. Трябва да осъществяваме превенцията като ходим на нужните прегледи, да сме ревниви какво влиза или се докосва до телата ни, хранейки се здравословно“, категорична бе известната актриса.

Актрисата Елена Петрова, пък подчерта, че цял живот правим избори за какво ли не и като че ли най-важният е този, когато избираме да бъдем родители, тогава започваме да си давам обещания-да се грижим за децата ни, да ги предпазваме. "Този избор носи своите отговорност, аз всеки ден давам обещанията на двете си деца. Длъжни сме да правим най-доброто, за да не усетят никога тази тъмнина и пустота. Родителството не е постижение, то е работа за всеки ден и действие. Това значи да сме информирани всеки ден, за да може да ги предпазваме. Аз трябва да бъда информирана като майка, за да задам правилните въпроси, за да мога да предпазя своите деца. Когато сме информирани, тогава можем да бъдем и по-добри родители", категорична бе Буковска. 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама