Селенът в храната предпазва от затлъстяване и удължава живота


Селенът в храната предпазва от затлъстяване и удължава живота
Снимка: iStock

Доказано е, че ограничаването на приема на аминокиселините метионин, потенциално би могло да удължи продължителността на живота. Това се постига чрез спазване на вегански режим на хранене. Разбира се, той не е по вкуса на всеки.

Ето защо специалистите, ръководени от откритието, че контролът върху аминокиселината води до намаляване на количеството на хормона IGF-1, който контролира енергията, решиха да потърсят начин да постигнат този ефект без ограничения в храненето. Предишни изследвания показаха, че добавката на селен намалява нивата на IGF-1 при плъхове. Освен при мишки, учените са изследвали въздействието на селена и върху дрожди.

При животните опитите показали, че селенът пречи на затлъстяването. При тестовете с дрожди се оказало, че селенът увеличава с 62% хронологичната продължителност на живота им и с девет поколения - размножителната им способност.

Една от основните цели на изследването на стареенето е да се открият прости начини за удължаване на човешкия живот — казва Джей Джонсън, един от участниците в проучването — Ние открихме доказателства, че краткосрочното добавяне на органични или неорганични източници на селен дава множество здравни предимства при мишки, най-значимо от които е предотвратяване на затлъстяване вследствие на храненето. Дългосрочно очакваме, че ефектът ще е предотвратяване на болести на стареенето и удължаване на живота при мишките. Надяваме се, че наблюденията ни върху гризачи ще са валидни и при хората.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама