Солта - приятел или враг?


Солта - приятел или враг?
Снимка: iStock

Тялото се нуждае от сол в ограничени количества. Тя е жизнено необходима, като натрият е важен за поддържане на важни функции като: регулиране на водния баланс, работа на нервната система, мускулите и храносмилането. За да може тялото ви да ги изпълнява, то се нуждае от около 1 г/ден, т.е. в умерени количества солта е полезна.

5 грама на ден

Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО) дневната доза сол не бива да надхвърля 5 г, което се равнява на 1 ч.л сол. Дори само с една замразена пица или с 2 с.л. соев сос надхвърляте това количество. И не е проблем, ако стане така по изключение. Но много хора от Далечния Изток и развитите страни редовно го правят.

Риск от високо кръвно налягане

Изследвания потвърждават, че приемът на повече от 5 г/ден сол вреди на здравето и най-вече на кръвното налягане. Солта се разтваря във вода, с което повишава налягането в кръвоносните съдове и води до по-голям риск от инсулт или инфаркт. Но солта съвсем не е единственият фактор, който му влияе. Други такива са движението, стресът, предишни заболявания и хранителни навици.

Само около ⅓ от хората реагират чувствително на количеството консумирана сол и те се подобряват, ако консумират по-малко сол. Другите ⅔ са резистентни на сол и при тях няма връзка между приеманите количества сол и кръвното налягане. Но дори и те не бива да я превишават, защото това отключва други здравословни проблеми.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ, АКО ЗАМЕНИТЕ ВСИЧКИ НАПИТКИ С ВОДА

Бъбреците започват да работят усилено и са принудени да отделят излишните количества сол, което ги натоварва излишно. А това понякога води и до бъбречна недостатъчност. Освен това солта променя микробиома на червата. Под нейно влияние намалява броят на млечно-киселите бактерии, които подтискат възпаляемостта и автоимунните заболявания. Освен това солта увеличава рисковете от рак на стомаха и остеопороза.

Отвикване

Солта повишава апетита и е основен фактор за преяждането и за това по-голямата й консумация води до наднормено тегло. Приемът на сол е и въпрос на навик. Ако редовно консумирате повече от нея, езикът ви свиква с това и вие искате още и още. И обратното: системното ограничаване на солта позволява да отвикнете от нея. Но докато стигнете до този здравословен баланс, се нуждаете и от щипка търпение.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама