4 ползи от яденето на праскови


4 ползи от яденето на праскови
Снимка: iStock

Прасковите са член на семейството на костилковите плодове, точно както кайсиите, нектарините, сливите и черешите. Освен че са адски вкусни – в разгара на лятото, когато са в сезон, те имат страхотни ползи за здравето. Вижте защо трябва да си похапвате колкото се може по-често праскови:

Прасковите подобряват имунната система

Имунната ти система ще извлече ползи по три различни начина, когато хапвате праскови. С една средно голяма праскова ще си набавите и цели 15% от препоръчителната дневна доза витамин С, отговорен за производството и правилното функциониране на клетките. Ще получите и около 10% витамин А – той подсилва мембраните на клетките от респираторния тракт, като така предпазва от навлизането на микроби в кръвния поток. В допълнение, прасковите съдържат и естествени антимикробни качества, които също работят в посока на по-добрия ни имунитет

В прасковите се съдържат лутеин и зеаксантин, които защитават ретината и намаляват риска от макулна дегенерация и катаракта. В допълнение, наличният витамин А също работи в посока по-доброто здраве на очите ни – тъй като хроничната липса на витамина може да доведе до загуба на способността за нощно виждане.

Прасковите са добри за контрол върху теглото

В посока поддържане на здравословно тегло работят антиоксидантите в прасковите, които контролират нивата на кръвната захар и инсулина, както и съдържанието на фибри и вода, които усилват усещането за ситост. Освен това, естествената сладост на прасковите ни е достатъчна, за да ни спре от това да посегнем към много по-калорични десерти.

И ще се погрижат за мозъка ви

Свободните радикали и уврежданията, които причиняват върху клетките, са една от водещите причини за появата на неврогенеративни заболявания от рода на Алцхаймер. Антиоксидантите, съдържащи се в прасковите, се борят с оксидативния стрес, като така намаляват риска от увреждания и подобряват функционалността на мозъка.

Полезни са за контрола върху кръвното налягане

С една праскова получаваме около 8% от дневната доза калий – минерал, който поддържа кръвното налягане в норма. Калият е естествен диуретик и спомага за извеждането на излишната течност и сол от организма, като така намалява напрежението върху сърцето и артериите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама