Пащърнакът е двугодишно тревисто растение с месест, сочен корен и перести листа. Всъщност, доста прилича на голям морков, само че с мръсно бял цвят. Освен че има сладникав земен вкус, пащърнакът е истинска имунна бомба! Неслучайно именно той е един от първите зеленчуци, с които се захранват бебетата.
Вижте още: 5 генетични болести, които получаваме от родителите
Пащърнакът е чудесен източник на витамин С, осигурявайки около 25% от дневните ви нужди само в една порция, витамин К и фолиева киселина, както и няколко други важни микронутриенти.
Освен това, пащърнакът е чудесен източник както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Една чаша (133 грама) съдържа 6,5 грама от това хранително вещество – или 26% от дневните ви нужди от фибри. Увеличаването на приема на фибри доказано помага при лечението на храносмилателни състояния като гастроезофагеална рефлуксна болест, дивертикулит, хемороиди и чревни язви.
А ето и какво друго съдържа това есенно чудо на природата - Витамин Е - 13% от препоръчителния дневен прием, Магнезий - 10%, Тиамин - 10%, Фосфор - 8%, Цинк - 7%, Витамин B6 - 7%.