Това есенно чудо на природата ще подсили имунитета ви и ще ви даде сили


Това есенно чудо на природата ще подсили имунитета ви и ще ви даде сили
Снимка: iStock

Пащърнакът е двугодишно тревисто растение с месест, сочен корен и перести листа. Всъщност, доста прилича на голям морков, само че с мръсно бял цвят. Освен че има сладникав земен вкус, пащърнакът е истинска имунна бомба! Неслучайно именно той е един от първите зеленчуци, с които се захранват бебетата.

Вижте още: 5 генетични болести, които получаваме от родителите

Пащърнакът е чудесен източник на витамин С, осигурявайки около 25% от дневните ви нужди само в една порция, витамин К и фолиева киселина, както и няколко други важни микронутриенти.

Освен това, пащърнакът е чудесен източник както на разтворими, така и на неразтворими фибри. Една чаша (133 грама) съдържа 6,5 грама от това хранително вещество – или 26% от дневните ви нужди от фибри. Увеличаването на приема на фибри доказано помага при лечението на храносмилателни състояния като гастроезофагеална рефлуксна болест, дивертикулит, хемороиди и чревни язви.

А ето и какво друго съдържа това есенно чудо на природата - Витамин Е - 13% от препоръчителния дневен прием, Магнезий - 10%, Тиамин - 10%, Фосфор - 8%, Цинк - 7%, Витамин B6 - 7%.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама