Как да се грижа за лицето си през зимата?


Как да се грижа за лицето си през зимата?
Снимка: архив

Безспорно най-агресивният към кожата сезон – студът дехидратира и стресира кожата, въздухът е по-мръсен и запушва порите, организмът ни започва да работи по-тромаво и на кожата започват да ѝ липсват ценни вещества, а противно на очакванията ни, че в мрачното време сме защитени, вредните UV лъчи продължават да нанасят щети. Как да се справим с всичко това?

1. Подходящата зимна козметика

През студените месеци кожата има нужда от активна хидратация и по-богати на консистенция кремове. Избирайте такива, които са по-плътни, с повече подхранващи масла и на маслена основа, за да ви защитят от сухия въздух, вятъра и студа. Особено полезни през зимата са маслата от авокадо, бадем или карите (шеа). Добре е да се правят и подхранващи, и хидратиращи маски поне веднъж седмично.

Също така, в никакъв случай не мислете, че ако кожата ви е мазна, то тя няма нужда от хидратация. Това е абсолютен мит – мазната кожа всъщност може да бъде дехидратирана. Важно е просто да ползвате козметика съобразена специално с този тип кожа. Търсете продукти, които вкарват кислород в кожата, а също и такива с матиращ ефект, за да избегнете лъщенето. Такъв тип козметика можете да откриете в AthaBerauty.

2. Възстановяваща нощна грижа

През нощта в кожата ви протичат възстановителни процеси. Може да подмогнете и засилите тези процеси с подходящата регенерираща грижа. Използвайте по-интензивно подхранващи серум или олио, или подходяща възстановяваща нощна маска за лице. Ако предпочитате крем, търсете по-плътен такъв, който набляга и на подхранването, защото обикновената хидратация не е достатъчна през зимата. Не забравяйте, че кожата трябва да е добре почистена за да може да възприеме продуктите и да се възстанови от натрупания през деня стрес.

3. Подходящите почистващи продукти

Хубаво е почистващите продукти през студените месеци да бъдат по-кремообразни или на маслена основа. Избягвайте такива със съдържание на алкохол, тъй като през зимата алкохолът допълнително изсушава кожата.

4. Слънцезащитен фактор

Това, че навън е студено и измръзваме, не означава, че не ни трябва слънцезащитен фактор. Всъщност, дори в мрачни дни, вредните слънчеви лъчи достигат до нас. Още повече, че при тяхното отразяване в снега, вредата им става дори по-силна. Ежедневни кремове със слънцезащитен фактор 15 или 20 са идеални за сезона в градска среда. Особено важна е фотозащитата по време на ски ваканция, заради снега и високата надморска височина на ски курортите.

5. Хидратиращ спрей за лице

Той е най-добрият приятел на дамската чанта през студените месеци. Така при всяка нужда от мигновена хидратация и успокоение, може да впръскате върху кожата.

6. Ексфолиант за устни

Деликатната кожа на устните изсъхва най-бързо в студените месеци и е добре да имате подръка ексфолиант/скраб за устни отделно от хидратиращия балсам, за да изглаждате напукванията. През зимата, особено ценна съставка в продуктите за устни е маслото от карите (шеа).

7. Не забравяйте кожата на ръцете

Често пренебрегваме ръцете си, а те страдат особено много през зимата. Изсушаването на деликатната кожа на ръцете от студа може да доведе до преждевременното ѝ остаряване. Добре е да се подготвите с хидратиращ крем ръце в чантата си, за да може да осигурите на ръцете си облекчение и защита по всяко време през деня, а не само сутрин и вечер. И разбира се – не си забравяйте ръкавиците.

8. Грижа отвътре навън

През зимата организмът ви е изложен на повече стрес, функциите ви са по-забавени и изпитвате повече умора. Важно е да пиете повече вода, за да спомогнете хидратацията отвътре навън. Здравословното хранене и приемът на витамини също се отразяват на доброто състояние на кожата.

Няма как да не отбележим и влиянието на менталното ви състояние върху външния ви вид. Релаксацията и позитивното настроение са изключително важни – чувствате ли се добре, то значи ще изглеждате добре. Най-лесният метод да повлияете на емоциите си е да запалите ароматна свещ вкъщи. Определени аромати могат да подпомогнат съня, да ви отпуснат или пък да ви съживят и ентусиазират.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама