Как да се справите с подкожните косъмчета


Как да се справите с подкожните косъмчета
Снимка: iStock/Guliver

Подготвяте се за морска ваканция, затова искате да имате гладки крака. Подкожните косъмчета обаче могат да възпрепятстват това. Ето как да се справите с тях:

Какво причинява подкожните косми

Те се появяват, когато космите започнат да растат в космения фоликул, но са по-тънки и не успяват да пробият повърхността на кожата. Така космите започват да растат навътре, а не нагоре, както трябва. Това често се случва след бръснене или кола маска. Друга причина за този проблем е триенето, което предизвикват тесни дрехи.

Как да се отървем от подкожните косми?

Ексфолирайте. Когато се ексфолира зоната, където има врастнали косми, това помага да се отстранят мъртвите клетки и мръсотията, които могат да запушат порите. Ексфолиацията предотвратява навлизането на епитела през отвора на порите, което може да доведе до този проблем.

Смесете капка оксиметазолин (активната съставка във Visine) с хидратиращ крем за тяло и нанесете една капка върху врастналия косъм, за да намалите зачервяването и възпалението. Оксиметазолинът стеснява кръвоносните съдове и намалява зачервяването. Антибиотичен мехлем също може да помогне.

Предотвратете повторната им поява. Това означава редовно ексфолиране (поне веднъж седмично) и ако се бръснете, никога не си позволявайте да използвате тъпи или мръсни самобръсначки.

Важно! Може би е изкушаващо сами да се опитате да изстискате образувалата се пъпка, но не го правете. Притискането на врастналите косми може да ги тласне по-дълбоко в кожата, което може да "изпрати" бактерии в порите и да причини инфекция.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама