10 добри причини да четете


10 добри причини да четете
Снимка: iStock

Има много причини да четете – от научаването на нови думи до поддържането на психически комфорт – книгите могат да правят чудеса! Ето 10-те най-добри ползи от четенето:

1. Тренира мозъка

Четенето е тренировка за мозъка ни, която подобрява функцията на паметта.

ЗАЩО ЧЕТЕНЕТО Е ТОЛКОВА ВАЖНО ЗА МОЗЪКА

2. Форма на забавление

Повечето популярни телевизионни предавания и филми са базирани на книги, така че защо да не се отдадем на оригиналната форма на забавление.

3. Подобрява концентрацията и способността ни да се фокусираме

Четенето е една от малкото дейности, които изискват нашето пълно внимание, следователно подобрява способността ни да се концентрираме.

4. Подобрява грамотността 

Книгите подобряват речника ни, като ни запознават с нови думи. Колкото повече четем, толкова повече речникът ни расте, заедно със способността ни да общуваме ефективно.

5. Подобрява съня 

Четенето ни помага да се отървем от стреса. Като четем точно преди лягане успокояваме ума си и така подобряваме качеството на съня си.

6. Увеличава общите познания 

Книгите ни предоставят информация, която иначе не бихме знаели. Четенето на различни теми може да ни направи по-осведомени, което да подобри и уменията ни да разговаряме.

БЪЛГАРСКИТЕ КНИГИ, КОЯТО ВСЯКА ЖЕНА ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕ

7. Четенето е мотивиращо

Като четем книги за герои, които преодоляват предизвикателства, често сме насърчавани да направим същото. Правилната книга може да ни мотивира да не се отказвате и да оставаме позитивни.

8. Намалява стреса 

Четенето има силата да ни пренася в друг свят, далеч от монотонното ежедневие. По този начин то може да намали стреса, да регулира кръвното налягане и да понижи сърдечната честота.

9. Дава положителен пример 

Децата са отлични в имитирането на възрастните и ако редовно отделяме малко време за четене, децата ни ще се научат да правят същото, а четенето е ключов компонент от ранното развитие на грамотността.

10. Учи на емпатия 

Книгите ни учат да се отъждествяваме с другите, като често ни поставят на мястото на разказвача. Четенето се основава на съпричастност, като постоянно ни представя мисли и сценарии извън нашата перспектива.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама