5-те най-вкусни традиционни храни на Балканите


5-те най-вкусни традиционни храни на Балканите
Снимка: iStock

Страните от Западните Балкани се отличават с богата кухня, която се цени от туристите по цял свят. Чуждестранните посетители казват, че са впечатлени не само от изключително дружелюбните хора на Балканите, природата, културата, традициите, но най-вече от вкусната храна. Храната на балканските страни се описва като много вкусна и здравословна, но и като важно наследство за световната кухня, пише албанският AgroWeb.org.

В значителна част от тези храни може да се забележи влиянието на Гърция и Турция, но това, което прави Балканите интересен регион, е способността да се подобри вкусът и стойността на всяка готварска рецепта.

Ето някои храни, които, където и да се сервират, са като магнит за щастливи семейни събирания на масата.

Чушки, домати, зеле, пълнени тикви

Балканските домакини имат особени умения, когато става въпрос за зеленчукови пълнежи. Пълнените зеленчуци (чушки, домати, зеле, тикви) са сред най-популярните ястия на Балканите, защото са разнообразни и отговарят на всеки вкус. Най-предпочитани са пълнените чушки на фурна - рецепта, която може да се намери във всяка балканска страна.

ВИЖТЕ ТУК РЕЦЕПТА ЗА ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С КАЙМА И ОРИЗ

Боб

Бобът се среща в много балкански рецепти. Методите на приготвяне са разнообразни, но на много места можете да го намерите изпечен във фурната. В тава или в тенджера, бобът е храна, която се приготвя поне веднъж седмично и е широко разпространена в балканските страни.

РЕЦЕПТА ЗА БОБ ЧОРБА ПО МАНАСТИРСКИ

Кюфтета

Кюфтетата са сред храните, които събират семействата от Балканите на една маса. Най-предпочитаният вариант на кюфтета на Балканите са кюфтетата на скара, които са сравнително малки по размер и се съчетават много добре с домашен хляб, мариновани чушки, извара, лук и др. Посещение в Призрен, Пея или Прищина не може да се представи без прекрасния вкус на плескавицата.

НАЙ-ВКУСНИТЕ И СОЧНИ ПЪРЖЕНИ КЮФТЕТА

Питка

Хората на Балканите определено имат специално отношение към хляба. Никой не може да устои на прясно изпечена домашна питка. Рецепти има много, но ТАЗИ със сигурност ще ви хареса. 

Пълнени сладкиши

Сред майсторството на рецептите в балканската кухня несъмнено уникалната традиция на пълнените сладкиши е най-привлекателният вкус не само за местните жители, но и за чуждестранните туристи.

Пирожки могат да се приготвят с най-различни продукти - с мляко и лук, с лук и домати, със спанак или с праз.

Рецептите за пайове са взаимствани още от епохата на Османската империя и са усъвършенствани през годините. Най-приготвяни на Балканите са тези с месо, сирене, извара, билки, коприва, зеле, праз, тиква, спанак и кисело мляко.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама