6 грешки, които увреждат и дрехите, и пералнята


6 грешки, които увреждат и дрехите, и пералнята
Снимка: iStock/Guliver

Толкова сме свикнали с използването на пералня в ежедневието, че ни е като детска игра и дори не се замисляме как го правим - просто слагаме малко дрехи, прах за пране, избираме правилния режим и воала! Всъщност, това е погрешно схващане. Този уред е доста темпераментен и дори само неправилно количество прах за пране може да причини куп неочаквани проблеми. Ето кои са най-често срещаните грешки, които вредят и на дрехите, и на пералнята.

1. Използвате капсули за непълна пералня

Капсулите за пране са най-предпочитани. Те са лесни за използване и съхранение и съдържат перфектно отмерена доза перилен препарат. Въпреки това, трябва да знаете, че една капсула е предназначена за поне 3 килограма дрехи. Това означава, че използването на капсули на малки зареждания образува излишна утайка в уплътненията, помпите и двигателя.

ЕТО КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ С УТАЙКАТА ОТ КАФЕТО

2. Забравяте да проветрите машината

Когато затворите вратата на пералнята веднага след изваждането на дрехите, я оставяте в състояние на повишена влажност. Това създава идеална среда за растеж на мухъл и бактерии. След пране вратата трябва да е отворена за 15-20 минути и е желателно да подсушите барабана.

3. Използвате прах за пране вместо течен препарат

Трябва да признаем, че прахът за пране е идеален за премахване на упорити петна, затова използването му в някои случаи е доста разумно. В други случаи обаче течният препарат за пране печели над него - оставя по-малко следи по дрехите и е по-безопасен за пералната машина, благодарение на по-добрата си разтворимост.

4. Изсипвате препарата точно върху дрехите

Добавянето на перилен препарат точно върху дрехите е лоша идея по 2 причини. Първо, пералната машина е проектирана по определен начин с причина - освобождава препарата в точния момент и когато тази последователност бъде нарушена, той просто не се разтваря напълно. Това води до втория негативен фактор: оставя бели петна и ивици по дрехите.

5. Използвате омекотител

Предимствата на използването на омекотител са ароматът и мекотата на дрехите. Въпреки това, тук свършват ползите. Технически, омекотителите не допринасят за по-доброто почистване на дрехите. Напротив, те претопяват дрехите с нефтохимикали и замърсяват пералнята.

6. Слагате твърде много препарат

Вече споменахме последствията от използването на излишно количество. Това обаче не означава, че добавянето на малко количество прах за пране е приемливо. Напротив, това означава, че пералнята няма да изпере дрехите правилно това ще намали живота им.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама