Ето как да се справим с пролетната умора


Ето как да се справим с пролетната умора
Снимка: iStock/Guliver

Смяната на сезоните и по-дългият ден могат да повлияят на емоционалното и физическото ни състояние и да станат предпоставки за стрес. За това през пролетта е по-вероятно да се изнервяме, бързо да се уморяваме и да се чувстваме претоварени.

През пролетта тялото се нуждае от пренастройка към бързо увеличаващото се слънчево греене и по-високата температура. Това леко разбалансира циркадния ритъм и причинява стрес на организма, в следствие на който се нарушава и хормоналният баланс (повече кортизол и по-малко серотонин).

Най-лесният начин, по който да намалите въздействието на средата, е да пиете вода на големи глътки, за да блокирате адренокортикотропния хормон (АКТХ). Той се произвежда в главата ви и кара надбъбречните жлези да произвеждат кортизол, а питейната вода блокира синтеза на излишния кортизол.

ЗНАЦИ, ЧЕ ИМАТЕ БЛОКИРАЛА ЧАКРА И КАКВО ДА НАПРАВИТЕ

Физическата активност е друго средство за премахване ефекта на хормоните на стреса. Клетките имат митохондрии, а когато мускулатурата работи, те започват да рециклират хормоните на стреса. Добре работещата мускулна маса е отличен шредер, който унищожава хормоните на стреса.

Не на последно място много може да помогнат и специални дихателни упражнения.

Като броите на ум, вдишвайте за 4, задръжте за 7 и издишвайте бавно за 8 такта, за да балансирате емоционалния си фон. Може да правите 10-15 такива дихателни цикъла.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама