Ето кога е хубаво да хапваме определени храни


Ето кога е хубаво да хапваме определени храни
Снимка: iStock/Guliver

Количеството храна не е единственото нещо, за което трябва да внимаваме. Времето, когато я приемаме, също е от значение – от него зависи доколко ще е полезна за организма ни. Например…

Ориз

Хапвайте го на обед. Тогава метаболизмът ни е бърз и тялото ни ще усвои всички въглехидрати. Избягвайте консумация на ориз вечер. Тогава е много по-вероятно да натрупате излишни мазнини.

Тиквички

За вечеря. Тиквичките са богати на фибри и почистват хубаво стомашно-чревния тракт. Ето защо ще ни подействат добре, дори след не особено здравословно хапване през деня. Избягвайте консумацията им на закуска, тъй като имат силен диуретичен ефект и дехидратират.

Картофи

Хубаво е да хапвате картофи за закуска или обед, тъй като нишестето в тях намалява нивата на холестерола. Тъй като съдържат два-три пъти повече калории от повечето от другите зеленчуци, избягвайте консумацията им вечер.

Домати

Идеалното време е за закуска. Киселините в доматите подпомагат функциите на стомаха и панкреаса. Нека поне не са на гладно, защото могат да раздразнят по чувствителните стомаси. Уви, същите тези киселини могат да повлияят на баланса между водата и солта в организма. А в резултат на това да се предизвика прекомерно потене през нощта.

Месо

Най-подходящото време за месото е на обед. То е важен източник на желязо, доставя и кислород на клетките в целия организъм. Това от своя страна намалява умората и ни помага да бъдем свежи до края на деня. Тъй като са ни необходими около пет часа, за да преработим напълно месото (зависи и от неговия вид, разбира се), не е добра идея да го консумираме късно вечер.

ЗАЩО ПРОПУСКАНЕТО НА СУТРЕШНО КАФЕ ВОДИ ДО ГЛАВОБОЛИЕ

Паста

За закуска и обед. Твърдата пшеница е богата на фибри и ни помага да се изчистим от токсините в организма. Също така, има нисък гликемичен индекс и предпазва от диабет тип 2.

Черен шоколад

Точното време: На закуска. Само няколко блокчета са достатъчни, за да се заредим с антиоксиданти. Ако злоупотребим с повече от 25 грама вечер, шоколадът бързо ще се превърне в мазнини.

Банани
На обед. Бананите са богати на фибри и подпомагат храносмилането. Това влияние обаче прави този плод неподходящ за консумация късно вечер, защото може да раздразни стомаха.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама