Какво може да се случи, ако взимате вана всеки ден


Какво може да се случи, ако взимате вана всеки ден
Снимка: iStock

Тялото ви съдържа над 60% вода и е съвсем естествено времето, прекарано във ваната, да носи само ползи за здравето. Дори да нямате желание или време за вана всеки ден, е добре да знаете, че тя ви носи и физически, и психологически ползи. Ако страдате от алергии или имате други кожни предизвикателства, се консултирайте с дерматолог. Ето какви са ползите от ваната:

1. Улеснява дишането

Времето, прекарано във ваната, помага на белите дробове и увеличава количеството кислород, което поемате. А ако водата е топла и атмосферата е уютна, още по-добре. Това се дължи на налягането, което топлата вода оказва на гърдите – парата прочиства дихателните пътища и синусите, което улеснява дишането.

2. Подмладява

Може би си мислите, че кожата ви е суха, защото няма достатъчно мазнини, но това не е задължително. Кожата ви винаги търси начин да остане овлажнена - особено през студените месеци. И на помощ идва ваната. Те не само че успокоява сухата кожа, но също има и подмладяващ ефект, като подобрява еластичността ѝ, прави я гладка и намалява бръчките.

3. Помага срещу депресия

Отпускаща ароматна вана, чаша чай, тиха музика – идеален лек срещу всякакви депресивни състояния. За депресията няма нищо по-добро от природното и естественото – ето защо, ако сте предразположени към подобни състояния, ваната е едно добро решение.

4. Подобрява качеството на съня

Ако вземате вана час - два, преди лягане, това може да подобри съня ви – особено при безсъние или напредване на възрастта. Ваната не само ще ви помогне да освободите стреса и напрежението, но ще отпусне и мускулатурата ви. Ако слушате музика, докато вземате вана, ще намалите и кръвното си налягане.

5. Облекчава възпаления на мускулите

Може би си мислите, че единственият начин да облекчите състояния като възпалени мускули, е ледена вана, но всъщност и топлата вана върши чудесна работа. Топлината помага на тялото да се отпусне, а ако прибавите и соли за вана, със сигурност ще облекчите болката и ще се отпуснете.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама