По колко алкохол можем да пием


По колко алкохол можем да пием
Снимка: iStock

Има хора, които свързват приема на алкохол с приятни емоции. Това бързо става вредно, когато прекалим с количеството.

Нови изследвания установяват, че дори умерен прием на алкохол причинява сърдечно-съдови проблеми и пагубно влияние върху мозъка. При 36 678 души в зряла възраст е установено, че прекрачването на границата от едно на две питиета на ден води до намаляване на мозъчното вещество, отговарящо на две години остаряване.

Откритията се открояват рязко от научните и правителствените насоки по отношение на безопасните граници за приема на алкохол – казва изследователят в областта на психиатрията Хенри Кранцлер от центъра „Пен“ за изучаване на зависимостите.

Така например, въпреки че Националният институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм на Великобритания препоръчва на жените да приемат средно не повече от едно питие на ден, препоръчителните количества за мъжете са два пъти по-големи и надвишават нивата в настоящото изследване, които се свързват с намаляването на обема на мозъка.

Изследователите имат достъп до количеството алкохол, приеман от хората на месец. Учените разполагат и с данни от магнитно-резонансната томография на всеки един от участниците – именно по този начин те успяват да определят размера на сивото и бялото вещество. След като взима предвид фактори като възраст, индекс на телесната маса и пол, екипът открива, че приемът на алкохол намалява размера на мозъка у участниците. Това е видно в целия мозък, но е най-ярко в областта на кората, продълговатия мозък, путамена и бадемовидното тяло.

Колкото по-висока е консумацията на алкохол, толкова по-изявени са промените – изследователите откриват, че промяната в обема на сивото и бялото вещество на хората на възраст 50 години, които пият по 100 мл концентрат/ден (или еквивалент), е колкото 10 години по-бързо остаряване спрямо въздържателите. Екипът открива и разлика между тези, които се спират само на 25 мл, и преминаващите тази граница. Това при 50-годишните се равняват на 2 години остаряване.

Повечето от тези отрицателни въздействия се виждат при хора, предпочитащи средно 25-50 мл алкохолни на ден. Това показва, че дори умерената консумация води до промени в обема на мозъка при хора на средна възраст и нагоре. Това потвърждава множество скорошни изследвания потвърждаващи липсата на безопасно количество алкохол, приемливо на ден, популярни в миналото, и навярно лансирани удобно от алкохолната индустрия.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама