4 ползи от HIIT тренировката


4 ползи от HIIT тренировката
Снимка: iStock/Guliver

За тези, които не знаят HIIT означава високоинтензивна интервална тренировка (high-intensity interval training). И макар на много места да е вече утвърден метод на тренировка, у нас засега критиците срещу него са повече, отколкото последователите. Нещо, което съм сигурен, че ще се промени с времето и с по-правилното му прилагане от треньорите.

HIIT тренировката се характеризира с редуване на интервали на работа с оптимална интензивност с интервали на почивка. Най-често се среща редуване на работа към почивка в съотношение 2:1, например 30-40-секундно натоварване към 15-20-секундна почивка.

Интервалът може да бъде и по-дълъг, но не си представяйте нещо повече от минута, защото направите ли го, ще изгубите "интензивността" на самата тренировка.

Ето някои от ползите, които можете да очаквате, ако включите HIIT тренировки в програмата си. Ще ви споделя и нейните минуси, или по-скоро какво да не очаквате при този тип тренировка.

Ползите

Добрата новина за мен, както и за вас е, че с HIIT можете да спечелите много, а ако изгубите нещо, това ще са калории и килограми.

1. Гори калории! Гори много калории!

HIIT не случайно е сред любимите тренировки в последните години, именно, защото пести време или иначе казано успявате да изгорите повече калории за по-кратко време.

Как се получава това? Благодарение на високоинтензивните интервали вкарвате тялото в екстремни фази на натоварване, което трудно може да постигнете при монотонна кардио тренировка на пътека, колело или в парка.

2. Повишава VO2 max

Това е вашата максимална кислородна консумация или с други думи - възможностите на тялото ви да "превръща въздуха в енергия". Да, да, ние сме машини, можем и това.

По-важното е, че това е един от основните показатели за общата ни физическа работоспособност. Нещо повече – той дълги години е смятан и продължава да бъде показателен в редица спортове като колоезденето и бягането.

3. Метаболитни ползи

HIIT значително понижава инсулиновата резистентност и е един от най-добрите методи за понижаването на кръвната захар и метаболизирането на глюкозата.

4. Пести ви време

Една HIIT тренировка може да продължи 15-20 минути (не включвам загрявката преди и разтягането след тренировка), но може да достигне и до 40-50 минути. Дори да я направите „с всички екстри“, няма да ви отнеме повече от час, заедно с душа и протеина след нея.

НАУЧЕТЕ ТУК КАКВИ СА НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА HIIT ТРЕНИРОВКАТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама