Един мъж: Калоян


Един мъж: Калоян

Броени часове след напускането си от кулинарно шоу номер едно в България, наш гост е д-р Калоян Денков. Считан от всички за сигурен победител, участникът, който "мачкаше" всички подред. Един мъж, който обожава семейството, професията и страстта си към готвенето. Български лекар, избрал да остане в България. Човек, който мечтае един ден да отвори ресторант! Един разговор за живота, професията, готвенето…и една рецепта с риба тон!

Здравей, Калоян! Къде те намираме?

Привет на всички читатели на iwoman.bg. Намирате ме в дома ми, сготвил вкусна вечеря за мен и съпругата ми, туко-що приспали сладката ни дъщеря Симона.

Твоето участие в шоуто Masterchef е доста интересно за мен. Как в един доктор се роди любовта към готвенето?

Страстта ми към кулинарията датира от детска възраст. Сигурно съм бил на 8 или 9 години, когато за пръв път се впуснах в приключения в кухнята. След като бях пържил няколко пъти яйца започнаха експериментите ми с кексове и курабии. Стечение на времето опитвах да приготвям по-сложни рецепти и на 14 години вече можех да готвя. Още когато течаха кастингите за първия сезон на Мастършеф имах интерес да участвам, но така и не се записах. Затова се записах във втория сезон и те ме избраха!

Кога ти беше най-трудно в шоуто?

В шоуто беше трудно в самото начало, докато свикнеш с времето за пазаруване и готвене, както и с десетките камери около теб. По-късно мисля че изпитах сериозен стрес на една елиминация, на която трябваше да приготвим 3 десерта за 90 минути и ми се прецака този, в който бях най-сигурен. Оцелях на въпросната елиинация, но напрежението беше голямо.

Би ли дал своето определение за всеки един от участниците в топ 5? Кой считаш за най-голям конкурент?

Евгени – силен играч, амбициозен, с ясна цел и стратегия. Йоана – невнимателна на моменти, но с много знания и доказани умения. Георги – добър в точното възпроизвеждане на показана му рецепта, но със слабо въображение и недостатъчен арсенал от рецепти. Севда – много емоционална, което на моменти и пречи, но с доста знания в кулинарията. Най – големият конкурент от топ 5 за мен беше Евгени, защото знам много добре какво може.

Сега искам да ми разкажеш малко за медицината. Майка ти е доктор, от нея ли се влюби в тази професия?

Майка ми и вуйчо ми са лекари, но никога не са ме натискали на сила да следвам медицина. Аз сам избрах какво да следвам, но разбира се беше провокирано от работата на вуйчо ми, който към този момент вече практикуваше като пластичен хирург (бях на 18 и малко или много бях воден от идеята, че ще оперирам готини мадами, ще им уголемявам гърдите и т.н. ) Не съм се колебал какво да уча и не съжалявам за нищо.

Работил си в клиника за естетична хирургия, това не е ли малко по-различно от медицината, с която се занимаваш в момента?

Когато дойде време да специализирам, въпреки огромния ми интерес към естетичната хирургия реших, че ще е по-добре първо да запиша обща хирургия, да изградя навици и да се науча да оперирам, а след това да се насоча към по-тясна специалност. Към момента работя в клиника по коремна хирургия във ВМА София, специализирам обща хирургия, харесвам работата си и се старая да науча и открадна колкото се може повече.

Естетичната хирургия не е ли доста по-платена? Какво смяташ за медицината в България като цяло?

Медицината в България е на високо ниво и това се доказва с непрекъснатото търсене на наши лекари в Европа. Нещата със специализантите не са никак розови, поради ниското заплащане и ограниченията, които ни налага системата, а и като цяло лекарските заплати в България са много ниски за страна от ЕС.

Сега да се върнем на личния ти живот. Ще ли ми разказал за жената до д-р Калоян Денков?

Жената до мен е „бижу“, което открих преди 7 години и никога няма да позволя да носи някой друг  Тя е красива, позитивна, умна, усмихната и винаги ме подкрепя във всяко начинание. Запознахме се като студенти и много пъти, когато ми е било трудно в следването тя ме е мотивирала да продължа да се уча и да бъда упорит в това, което правя. Така е и в момента. Разбира, че работата ми е много отговорна и натоварваща и постоянно ми дава кураж и ме подкрепя във всяко начинание, включително и в Мастършеф.

Кой готви вкъщи?

Когато съм си в къщи предпочитам аз да готвя, но тя е перфектната домакиня и умее да прави много вкусотии. При нас положението е като в професионална кухня - ххааха. Тя ми е помощник готвач – когато готвя тя бели, бърка да не загори нещо и естествено почиства след мен .

Какъв баща си и на какво искаш да научиш детето си?

Дъщеря ни Симона е на 3 месеца, роди се докато бях в предаването и на съпругата ми й беше много трудно да се справя докато снимам по цял ден. Всяка свободна минута гледам да съм до нея и да й помагам максимално много, а честно да ви кажа ми доставя и голямо удоволствие. Няма нищо по-красиво и разтапящо сърцето от това да ти се усмихне малкото ти бебе. Искам да науча дъщеря ми да е честен и добър човек, да е упорита и да постига целите си, но най-много искам да я науча да има характер, собствено мнение и да държи на думата си.

Ще споделиш ли мен бърза рецепта, която мога да направя... с риба?

Бърза рецепта за риба тон: Взимате стек от риба тон, но задължително да е много пресен. Филето от риба тон не мирише на риба и трябва да е тъмно червено на цвят. Оформяте стека във формата на паралелепипед, намажете го със супена лъжица зехтин, хубаво от всички страни и го овалвате в микс от черен и бял сусам. В нагорещен тиган, без мазнина, запичате оваляния в сусам стек от всички страни за по 1-2 минути. Когато рибата е прясна, не е нужно да се преготвя. Целта е да се образува един бял ринг от външната страна, а в средата да остане червена и леко сурова. Оставяте на страна да почине 3-4 минути и нарязвате на филийки. Рибата можете да сервирате с микс от зелени салати, ризото или каквото вие решите !

Довърши изречението: Аз съм Един мъж, който…

Аз съм един мъж, който обича семейството си,работата си и обожава да готви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Един мъж:


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама