Един мъж: Страхил Иванов


Един мъж: Страхил Иванов

Всички искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в тялото си. За съжаление, много хора се хранят нездравословно и не тренират редовно. Това със сигурност не важи за Страхил Иванов. Той е фитнес треньор и консултант по хранене, чиято история доказва, че когато човек много иска нещо, всичко е възможно.

Kой си, кога и как реши да се се занимаваш с фитнес?

Казвам се Страхил Иванов, фитнес треньор и консултант по хранене. Създател на най-големия български сайт за правилно хранене и тренировки - Fitbg.net. Всичко започна доста отдавна, когато бях малък и имах проблем с килограмите и здравето. Нямах право на грешки и нямах избор. Трябваше да започна да се храня и да спортувам. Това беше единственият начин да се предпазя от диабет и редица други заболявания. След като успях да помогна на себе си чрез задълбочено четене и много опити, разбрах, че може би по този начин ще мога да помогна и на други хора. Вече почти 4 години се занимавам професионално и се сблъсквам с хиляди проблеми. Имам клиенти с инсулинова зависимост, хипертония и редица други проблеми. Радвам се, че хората ми се доверяват и успявам да им помогна. Най-важното, което всички трябва да знаем, е че всичко зависи от самите нас! Никой не може да ви помогне, ако първо не решите сами да си помогнете. Аз ви предоставям правилните знания и подход. Всичко останало е във вашите ръце!

В своята лична страница разказваш за голямата промяна, която си постигнал с много тренировки, режим, мотивация и упоритост. Трудно ли ти беше и какво те мотивира?

Ох… Наистина беше много трудно, но това сега ме прави горд и щастлив. Родителите ми бяха тези, които заставаха зад мен и ме подкрепяха. Благодаря на Бог, че ми даде сила и кураж да устоя на всичко и да постигна това. Вярвам, че доста млади деца биха се мотивирали от моята история.

Може ли да се доверим на диети, ако искаме да отслабнем ? Ти лично за или против тях си?

"Диета“ е доста комплексен термин, който има най-различни определения. Лошото е, че когато хората чуят думата "диета“, си мислят за ограничения, глад и т.н. Диетата трябва да е начин на живот. Път към по-добри хранителни навици и по-добър подход и уважение към личния живот! Никога не търсете краткотрайни резултати. Колкото по-лесно става, толкова по-бързо ще го изгубите. Идеята на хранителния режим е да изградим навици и да се преборим с болестта на 21-ви век!

Какви храни задължително трябва да включва нашето здравословно меню и от кои трябва да се откажем?

Хранителният режим може да е доста богат. Трябва да се включват протеини (яйца, месо, протеин на прах (не е задължителен), извара, риба и т.н.), мазнини (авокадо, зехтин, маслини, кокосово масло и т.н.), въглехидрати (всички сложни въглехидрати - кафяв ориз, нахут, киноа, сладки картофи и други). Не трябва да забравяме и зеленчуците и плодовете. Наблягайте на зеленолистните зеленчуци, защото те са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и хлорофил, които помагат за детоксикацията на организма.

Какъв е твоят съвет за това как да се справим с изкушенията като сладкиши, пици, калорични напитки?

Това е доста наболяла тема. За съжаление трябва да изкореним тези храни, защото те водят до пристрастяване. Доказано е, че човек се пристрастява по-лесно към сладкото и захарта, отколкото към други медикаменти, цигари и т.н. Човек трябва да спре със сладкото за 1 седмица и организмът ще започне да се изчиства от тази зависимост. Разберете, че тялото гладува на клетъчно ниво. То няма нужда от тези захари – това са празни калории с никаква хранителна стойност. Целият проблем е в мисълта на човека. Бъдете мотивирани и винаги гледайте към крайната цел.

Важна ли е закуската?

Има много различни теории, но аз честно казано не мога без закуска :D. Тя ме зарежда и храни тялото ми. През нощта изразходваме голяма част от гликогена, при което тялото има нужда от енергия, за да стартира по-добре деня. Приканвам хората да закусват и това да им стане навик.

Ако трябва да посочиш трите най-ефикасни съвета за трайно отслабване, кои ще бъдат те?

3-те най-ефикасни съвета са:

- Изграждане на дълготрайни навици на правилно хранене;

- Изграждане на физическа култура;

- ВОЛЯ, МОТИВАЦИЯ И ТЪРПЕНИЕ.

Никога не се отказвайте! Това е ключът към успеха!

Коя според теб е най-добрата мотивация да започнем да спортуваме и да се грижим за тялото си от днес?

Мотивацията трябва да идва от самите нас. Всеки човек сам трябва да избере нещо, което да го мотивира и да му дава сили да продължи. Ще има пикове, ще има и спадове. Така е устроен животът. Именно при спадовете ще ни е нужна най-много подкрепа от близки и приятели.

Как да изберем подходящия за нас спорт? И има ли такива, които са подходящи за жени и съответно за мъже?

Спортът трябва да ни носи удоволствие, без да ни вреди. Всеки сам трябва да намери подходящата тренировка, която да му носи всичките ползи нужни за по-добро здраве и визия. За мен едни от най-хубавите спортове са: фитнес, бокс и бойни спортове и бягане в парка (ако може да се нарече спорт).

Колко пъти седмично препоръчваш да се тренира?

Това е наистина относително, но моето мнение е, че при дамите 4 пъти силова тренировка (фитнес) в седмицата е максимума. Всичко останало ще доведе до претоварване. Трябва да се вслушате в тялото си. Това ще ви помогне да избегнете претренирането.

Кои са най-големите заблуди сред дамите относно фитнеса?

Заблудите са доста. Една от тях е, че ако дигат прекалено тежки килограми, ще направят големи мускули. Много обичам да се шегувам с моите клиентки, които ме питат за това. Казвам им "Ако успеете да качите достатъчно мускулна маса по този начин, ще станем милионери. Ще спрем химията на повечето хора и ще имаме нов подход" :D Звучи абсурдно. Всички дами трябва да знаят, че няма как това да се случи.

Вярно ли е, че жените трябва да наблягат на кардио упражненията, за да достигнат желаните резултати, а мъжете – на силовите?

Това не е вярно, защото това са два различни типа тренировки. Всяка една жена иска да изглежда стегната и оформена, а не слаба и отпусната. Силовата тренировка при жените ще направи тялото им стегнато. Кардиото от своя страна ще им помогне да го оформят по-бързо. Естествено, това са много малка част от положителните ефекти върху тялото!

За тези, които нямат възможност да посещават редовно фитнес залите, възможно ли да се прави ефективна тренировка у дома?

Напълно е възможно. В моя сайт Fitbg.net има интересни тренировки за домашни условия, които са доста натоварващи. Всичко е в упоритостта и начина на живот!

Мечтата на повечето жени е да имат перфектно, стегнато дупе. Кое според теб е най-ефективното упражнение за това?

Има доста упражнения, които правят стегнатото дупе. Едни от тях са:

- Клекове с лост

- Сумо тяга

- Хип тръст

- Глутеус мост

А за плосък и стегнат корем?

Най-важното за хубавия корем е диетата. Тя ще го извае и ще го направи хубав и стегнат. Никога не правете повече от 2 пъти седмично корем, защото той също има нужда от почивка. Представете си да правите всеки ден крака или ръце! Тялото ще се претовари и няма да може да възстанови дадения мускул. ЗАПОМНЕТЕ. Плоският и релефен корем се прави в кухнята!

Знаем, че водата е много важна, както за здравето ни, така и при борбата с излишните килограми. Така ли е наистина и колко вода препоръчваш да се пие на ден?

Водата е доста важна и всеки човек трябва да пие достатъчно. Както знаем, ние сме около 70% вода. Сами може да си отговорите на въпроса дали е важно да приемаме течности. Препоръчвам на дамите да пият около 2-3 литра вода на ден.

Какво би посъветвал всички онези момичета и момчета, които искат да изглеждат и да се чувстват добре?

Това, което ще ги посъветвам, е първо да включват спорта и правилното хранене в живота си. Никога не взимайте вредни за организма ви медикаменти. Не можем всички да сме еднакви. Всеки човек има своя генетичен максимум и своите уникални и красиви черти. Не е нужно да се превръщаме в еднакви "овце". Радвайте се на живота и спортувайте!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Един мъж:


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама