Жена с хранително разстройство стана абсолютен шампион по силов трибой


Жена с хранително разстройство стана абсолютен шампион по силов трибой
Снимка: Йордан Йовков

С победа от три златни медала на всяко едно от движенията - клек, лежанка и тяга, Жасмина Гевезиева стана абсолютен шампион на Републиканското първенство по силов трибой в категория до 52 кг. Състезанието се проведе този уикенд в Национална спортна академия.

Участието й беше със социална кауза и целеше да докаже, че хората, страдащи от епизоди на системни компулсивни преяждания (хиперфагия), могат да се излекуват и променят успешно.

Победата грабна с постижения от 92 кг клек, 42 кг лег и 100 кг конвенционална тяга налично тегло от 50.7 кг.

​Най-разпространеното хранително разстройство в САЩ, характеризиращо се с епизоди от системни компулсивни преяждания на емоционална основа. Броят на заболелите надвишава тройно броя на страдащите от анорексия и булимия взети заедно, според данни на Американската националната асоциация за хранителни разстройства.

​Жасмина страда от състоянието от 12 години, като й отнема 10 години, за да го идентифицира. През последните 2 години активно търси методи за самоизлекуване, след неуспешни опити с български психолози и психотерапевти. В момента разработва социалната платформа​ BingeOFF.com​, където заедно с медицински лица помага на хора,страдащи от хиперфагия да прекратят епизодите си завинаги.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама