Как да горите най-много калории, когато тренирате


Как да горите най-много калории, когато тренирате
Снимка: iStock/Guliver

Платформата за тренировки от разстояние Bestefficient At Home ви дава назаем серия упражнения за максимално "горене" на калории при тренировка

В продължение на вашите въпроси, предизвикани от статията "13 фатални мита за храненето и тренировките", Bestefficient отговаря, като отново ви предоставя част от библиотеката си от над 1000 онлайн упражнения. Един от най-често задаваните въпроси произтече от точка 1, която гласеше "Кардиото е единственият ключ към отслабването – фитнес мит за начинаещи" и бе:

Как да направя тренировката максимално "интензивна"?

Преди години се смяташе, че кардиото е верният път. Сега знаем, че над 70% от резултатът идва от това колко добре спазваш хранителния си режим, а не колко дълго тренираш. Изследвания показаха, че има редица други фактори в уравнението на отслабването. Силовите тренировки и диетата играят главна роля. Интензивността на тренировката, броят мускули, които ангажира, различните режими на работа също са от значение.

Ако ви се налага, заменете jump box със стандартно изпълнение на бърпи, а медицинската топка - със сходна тежест, напр. бутилка с вода, дори - с книга. Така или иначе акцентът тук пада върху ротацията, а не върху тежестта. Австралийските набирания можете да замените с гребане с дъмбели. Вижте как във видеото тук.

Теория на практика

Във времето се родиха методи и тренировки като TABATA, HIIT и функционалната тренировка, а далеч преди тях – интервалната тренировка и общофизическата подготовка (ОФП).

Голяма част от основните принципи в гореизброените са създадени още в началото на миналия век. Огромен скок в това отношение прави Емил Затопек, който издига интервалната тренировка на ново ниво. Ето какво казва той за процеса на тренировките:

“Започнах като средностатистически спортист - нормално момче. Трябваха ми три години, за да спечеля състезание. Радвам се, че издържах тези три години - че не се отказах.”

Този начин на разсъждение, разбира се, не е релевантен към наши дни, когато усилията на всички са фокусирани върху основния въпрос на потребителите:

Как бързо и лесно да вляза във форма, ако имам ограничено пространство и време?

Парадоксът на нашето време е, че в свят на все по-ограничени ресурси, потребностите ни са все по-удовлетворени. И ако времето е разменна монета, а целта – нещо толкова абстрактно като "добрата форма", ние сме склонни да "платим" твърде ниска цена за твърде високото очакване да бъдем отведени в обетованата земя.

Ето как фитнес индустрията бълва хиляди продукти ежедневно: 90 дневна диета, 21 дни детокс диета и прочие, стигайки до абсурда на 15-минутната тренировка, 7 мин за корем, 2 мин медитация или 1 мин планк на ден. Скептичен съм към всякакви предложения за "бързо и лесно стягане и влизане във форма".

Не ме разбирайте погрешно, ако прекарвате 2 часа, лежейки на постелката вкъщи днес, пък или утре, когато фитнесите заработят, отделите същото време, за да побъбрите с хората в залата – ефектът ще е един и същ.

Решението, което аз намерих за хората, с които работя, е да направя тренировките разнообразни, за да са интересни, и по този начин факторът време да не се усеща така болезнено.

А улеснението идва от комбинирането на различни методи на натоварване, с цел да не изтощавам циклично все едни и същи ресурси. Ето как HIIT заниманията намериха място в тренировъчните ми планове, макар и силно модифицирани. Добавих пълноценна загрявка, упражнения за мобилност и за сила, а разтягането е неизменна част от възстановяването.

Как да вляза във форма с HIIT тренировки?

Името на HIIT тренировките не идва от думата heat – англ. "жега", макар че действително "горите" и разбирам от къде идва идеята. HIIT по същество и в превод са "Високо Интензивни Интервални Тренировки".

GIFT тренировката, която въведох на фитнес комплекса, където работя, е базирана на HIIT тренировката, но има някои ползи, които съществено и качествено я надграждат. Понеже основите си съм взел от колективен спорт, а именно баскетбола, имах желанието да присъства груповия, отборен дух. Не толкова, в търсене на масовост, а заради емоционалния елемент. Ето защо я кръстих GIFT, където Г е "групова", И – "интензивна" (не очаквайте да издържите 2 часа, обаче), а Ф – "фитнес" (в най-широкия смисъл на "общата физическа подготвеност" на организма на човека) и Т - "тренировка".

С нея успяваме да изгорим много по-голямо количество калории за единица време и същевременно, за разлика от другите аеробни спортове, тя помага за изграждане и стягане на мускулатурата. Това е много важно, тъй като аеробните натоварвания – например бягане на пътека или каране на колело – не спомагат за изграждане на мускулатура на горната част на тялото.

От трета страна, тази тренировка подобрява метаболитния индекс. Най-общо и разбираемо казано: вие продължавате да изгаряте повече калории, дори след като тренировката е завършила. 65-75% от калориите, които се горят през деня, всъщност се изгарят в пасивно състояние. Именно увеличаването на разхода на калории в пасивно състояние е единият от ключовете. Ползите са много и не се изчерпват до чисто физиологичните такива. Най-важна е емоцията, която носи.

Автор: Стефан Терзийски

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама