Да се ожениш от пръв поглед


Да се ожениш от пръв поглед
Снимка: Thinkstock/Guliver

В последните дни обществото е силно заинтересовано от новото риалити: "Женени от пръв поглед". Форматът следи ежедневието на три двойки, които се запознават в деня на сватбата си и имат 4 седмици да се влюбят и да докажат максимата, че любовта от пръв поглед съществува. Двойките са избрани от екип от специалисти, който е събрал двойките според техния психологически профил, изисквания и най-голям шанс за оцеляването им като двойка. Интересното за мен е можеш ли да обикнеш някой случаен човек, да му се довериш и дори спокойно да се ожениш за него… без дори да го познаваш?

Явно за шестима души може!

В наши дни хората гледат особено недоверчиво на сватбата. За много от българите тя е нещо като отдавна забравено събитие, което не биха си причинили. Сватбата, с нейните традиции, сбирки, рокли, покани, букети и събиране на де що роднини имаме, отдавна е заменено от по-простото и по-често избираемо - съжителство без брак. Живееш с един човек, обичате се, евентуално имате деца и не задължавате себе си да се вричате в брак и да си обещавате вечна вярност. Това е избираема тактика по няколко причини.

Първо заради свободата.

Доказано е, че хората обичат да бъдат свободни. Да знаят, че нямат никакви окови, които биха ги вързали за някого за цял живот. В съжителството без брак всеки сам определя условията. Къде ще живеете, как ще дефинирате връзката си, как ще се развие тя. И може би най-важното - дава ти свободата да сложиш край на тази връзка, когато и както пожелаеш.

Липсата на пари.

Известно е, че една сватба изисква много средства. Като започнем от дрехите и организирането й. До нейната реализация, събирането с роднините, почерпката и евентуалното сватбено пътешествие. Някои от моите познати все пак решиха да следват традициите и да организират традиционна сватба. Логично с пределно ниските заплати в България това е почти невъзможно, затова те трябваше да изтеглят кредит. Така се оказва, че още от началото на брачния ти живот се оказваш в зависимост. В техния случай - от банкова институция. И така за едно събитие ти се оказваш длъжник на някоя банка и после години трябва да изплащаш тази сума.

Раздялата без сватба.

Ако никога не си сключвал брак, можеш много по-лесно да се разделиш с човека до теб. Така, ако усетиш, че нещата не вървят, си събираш нещата и си тръгваш. Няма нужда да ходиш по съдилища, да се занимаваш с разводи и прочие. Просто продължаваш напред и все едно съжителството никога не се е случвало.

Риалити форматът, за който ви споменах в началото, даде ясно да се разбере, че когато нещо е безплатно: в случая сватбата, организирането й, пътуването след нея, то тогава хората са много по-смели. Те приемат с усмивка всичко и не се притесняват от евентуалния развод след това или пък от това, че си се свързал, дори само законно, с един човек, когото дори не познаваш.

Колкото и да вярвам, че любовта от пръв поглед съществува, никога не мога да приема сватбата от пръв поглед. Според мен това е изключително сериозна стъпка и не бива да бъде приемана с лека ръка. Без значение дали е в риалити или не. Но явно българинът е станал прекалено широко скроен или просто е започнал да вярва повече.

В любовта, брака, телевизията…

А ние, останалите, които не вярвам, ще продължаваме да подкрепяме съжителството без брак поне дотогава, докато нещата не станат по-сигурни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Един мъж:


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама