Пристрастени към новото начало


Пристрастени към новото начало
Снимка: iStock/Guliver

Началото на новата година ни направи ненормално обсебени от проблемите. Нов цвят на косата, нови дрехи, диета, отказване на цигарите и алкохола. На 31 декември, няколко минути преди полунощ, всички си пожелават нещо, което нямат, а много искат. И после цяла година тръпнат в неговото очакване. Променят нещо, за да получат друго. Отказват се от едно, в очакване на трето. И накрая пак не сме щастливи.

Отначало мислех, че е виновен януари.

Много неприятен месец. Нямаш пари, защото си изхарчил всичко по Коледа. Нямаш много приятели на линия, защото всички са изнервени, препили, преяли или просто изморени. Просто отиваш на работа, връщаш се, пускаш си филм и се надяваш тази ужасна и скучна зима да отмине. Освен това януари не е красив като декември, когато снегът е приятен, всичко е украсено и чакаме с нетърпение празниците. Януари обаче е студен, мръсен и всичко е в кал.

И точно в един такъв мрачен, беден и не особено вълнуващ януари започнаха всички мисли за новото начало.

Промени това. Спри с друго. Откажи се от трето. Мрази четвърто. Обичай пето.

Спомних си за миналата година, за миналия мрачен и студен януари. Когато пак си обещавах разни неща, за други се молех, някои се сбъднаха. Още съжалявам за което. Тогава се замислих: Не ставаме ли обсебени от новото начало, вместо да живеем в реалността?

То е само думи. Ще променя това и това, но накрая много малко от нас го правят. Не спираме шоколада, не отказваме цигарите, не зарязваме човека Х и не спираме да лъжем, че харесваме "Матрицата"… нищо, че никога не сме я гледали. Не променяме това, което сме, просто сменяме календара и се молим тази година да е малко по-приемлива. И да няма толкова голямо чувство за хумор. Нямаме нужда от всички тези обещания, нямаме нужда да се променяме и то в един определен месец от годината. Промяната идва тогава, когато пожелаем, когато имаме нужда от нея, когато сме готови.

А аз не бях.

Затова спирам с новото начало. Не ми трябва. Предпочитам старото, до болка познато и безкрайно скучно. Но поне е сигурно. Не искам да се променям, да се развивам себе си в една конкретна посока или да не отказвам от неща, което харесвам, просто защото за някои те били вредни.

Затова през 2016 година си обещавам да не си обещавам нови начала. Да не се пристрастявам към тях и обсебвам от идеята за промяна. Особено, когато тя не е наложителна. Желана или искана от никой.

2016 - годината на началото, без да е задължително да е ново!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Един мъж:


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама