Да сваляш феминистка


Да сваляш феминистка
Снимка: iStock/Guliver

Ако си си правил труда да сваляш феминистка, вече знаеш - друг път няма да си правиш труда. С това чудо не се излиза на глава. И тук не става дума за съвсем разбираемите леки феминистични настроения, а за истински върлите феминистки.

Някакви съвсем банални въпроси стават нерешими.

Първо, не знаеш какво да правиш сметката. Ако я платиш, ще се обиди - твърде покровителствено, ако си я разделите, пак ще се обиди - все пак е жена.

Второ, каква е темата на разговор? Споменеш класическа музика - все мъже. Споменеш литература - предимно мъже. Споменеш режисура - мъже. Споменеш спорт - мъже.

Ходиш като в минирано поле и не знаеш къде ще изгърмиш. Не си ли разбрал, че цялата човешка история е хронология на потискането на жените от мъжете и е време всеки мит да бъде разбит и да не остане камък върху камък?

После цветята - нима не е безспорно, че е хубаво да се подаряват цветя? Обаче дали това не е жест от силен пол към слаб и ще бъде грешно разчетен?

Може би цветя, но да не са рози, а нещо по такова неутрално, че да не бие на очи.

Недай си боже да споменеш, че харесваш високи токчета и онова дяволско изобретение на модата - ластичната пола. Ще ти бъде обяснено, че жените, драги, не са сексуални обекти, а тия работи ги превръщат точно в такива. Най-добре камуфлажни панталони като на военните и раздърпана блуза, за да я приемеш такава, каквато е - пълноценен член на обществото, а не гримиращо се натокано същество, което ти действа на първично и доминиращо нагонно ниво.

И тук идва един съществен парадокс: за да я свалиш, трябва да гледаш на нея не като на сексуален обект, но ако ти не гледаш на нея като на сексуален обект, изобщо нямаше да я сваляш. Оправяй се. А през това време ето няколко разумни довода:

Проблемът с феминистките е не това, че са феминистки - никой не би оспорил равноправието на половете - а че са феминистки избирателно. Проблемът е в това, че, скъпи дами, избирате от феминизма само това, което ви харесва. Едно нещо се взема от супермаркета на правата, а друго се връща, понеже не ви кефи. Примерно е много хубаво да имаме равни заплати и отношението към вас да не е като към слаб пол, в същото време, ако не се държим към вас като към слаб пол, става голям скандал, понеже не сме кавалери. От една страна, изключително много искате да сте жената чудо, която блъска в кариерата, гледа децата, докато се гримира, води корпоративни разговори, а тук-таме и докато ражда, а в същото време това все пак тайничко ви депресира, понеже знаете, че е неестествено, глупаво и води до задънената улица на работохолизма.

Кога няма феминистки? Ето няколко случая.

Като има пожар. Има ли пожар, внезапно всички спират да са феминистки.

Като се търси удавник - никакви феминистки няма там.

Като се изплаща ипотека - по-добре да се оправяш сам, феминистките не се оправят с банките.

В един епизод на South Park бе пророкувано, че в далечното бъдеще ще стане ясно, че мъжете стават само за две неща - за производство на семенна течност и разказване на смешки. Затова жените бяха заточили всички мъже в едни безкрайни подземия, където машини им сграбчват и изстискват топките, а докато изпомпват течността, мъжете разказват вицове, че да не остане без деца и хумор планетата.

Но не разказвай това на феминистките. Те - и това вече е същински упрек - рядко имат чувство за хумор.

Aвтор: Крум Пеев

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Един мъж:


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама