Суеверия и измами


Суеверия и измами
Снимка: БГНЕС

На петък 13-ти всеки започва да вярва в свои собствени поверия. Едни цял живот се ужасяват от черна котка, други я свързват с успеха и я допускат до дома си. Трети не минават под стълба, четвърти не тръгват наникъде без да стъпят първо с десния крак. До къде обаче водят всички тези суеверия и дали могат да бъдат опасни?

В Шотландия непозната черна котка пред вратата била знак за бъдещ просперитет, а рибарските жени гледали черни котки, защото вярвали, че те предпазват съпрузите им, докато са в морето. Това е само един пример за това, че различните хора по света имат свои различни суеверия. В частност, ние се страхуваме от черната котка заради това, че години наред тя е била смятана за приятел на вещиците. Дори през 17-ти век всяка една вещица е била ритуално изгаряна със своята котка. Днес обаче много хора гледат в домовете си именно черна котка. Те не са вещици и не се занимават с черни магии. Напротив: съвсем нормални хора- като мен и вас. Явно все пак, лека-полека, предразсъдъците са намелели и все по-малко хора започват да не вярват в суеверията.

Векове наред петък 13-ти предизвиква ужас в милиони хора по целия свят. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да започнат нова работа, да излязат на среща, дори отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък 13-ти измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет.

Обществото толкова много е полудяло по суеверията, че повечето небостъргачи нямат 13-ти етаж. Хотелите нямат 13-та стая, дори във Формула 1 няма болид с номер 13. А това, което ме смая беше, че улиците във Флоренция нямат 13 номер. Така след 12, следва 12А и после 14.

Именно заради страха на обществото и неговата нестихваща нужда от суеверия все повече врачки, баячки и гледачки се появяват в обществото. Именно те провокират и подвеждат хората. Дори се оказва, че все още има предаване с подобно персонажи. Очаквах то да бъде спряно, след като се стремим да живеем в един по съвременен и променен свят, но не?! Свободка, Маг Елена, Маг Мария и Маг Тотка…все персонажи от телевизионното предаване, които от сутрин до вечер бълват информация за магии, яйца, свещи и всякакви подобни неприятни неща. Така че дори да не ти се иска да вярват, след като чуеш някои от смразяващите истории, които те ще ви разкажат, наистина ще се изплашиш.

Но до кога такива хора ще определят ежедневието ни?

Докато самите ние им позволим.

Трябва да се научим да живеем без ужаса от това, което може да се случи, ако стъпим с левия крак. Без страха, че виждаме да се задава срещу нас черна котка. Без ужас, че днес е 13-ти и то петък. Без да се доверяваме на гледачки и баяки. И без да се ужасяваме от това, което ще ни кажат…

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Един мъж:


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама