Мармалад от ягоди и люти чушки


Мармалад от ягоди и люти чушки
Снимка: iStock/Guliver

Заглавието може да повдигне известен брой вежди при първо прочитане, защото съчетанието е малко далеч от традиционните вкусове и рецепти в страната ни.

Но комбинацията от сладко и пикантно предизвиква сетивата и създава комплексно изживяване (впрочем, в последните години на пазара се появиха доста шоколади, които комбинират какаов вкус с чили или джинджифил и които малко по малко намират път към устата и от там – сърцето на българите).

Този мармалад може да направи закуската по-специална или комбиниран с месо да трансформира напълно обяда или вечерята Ви.

Необходими продукти

1 кг ягоди

1 малка сушена люта чушка 

1 чаена лъжичка настърган пресен джинджифил

1 кг желираща захар Захира 

1 чаена лъжичка едросмлян черен пипер 

Начин на приготвяне

Измийте ягодите, подсушете ги добре и махнете дръжките. Нарежете половината от тях на едри парченца и ги сложете в тенджера, а останалите накълцайте на дребно и ги добавете към тях. Почистете лютата чушка и махнете семките. Накълцайте я добре, прибавете я с джинджифила към ягодите и разбъркайте добре. Смесете всичко с желиращата захар и го сложете на котлона да заври. Гответе в продължение на около 7 минути – благодарение на желиращата захар на Захира би трябвало да са достатъчни. Проверете гъстотата на конфитюра. Ако е стегнал, добавете черния пипер. 

Изсипете в бурканчета и затворете добре. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама