Няколко причини да добавим тахан към нашето ежедневно меню


Няколко причини да добавим тахан към нашето ежедневно меню
Снимка: IStock

Мнозина, които са опитвали халва или хумус, остават завинаги запленени от изключителния вкус на тези храни. Знаете ли, обаче, че една от основните съставки и при двете храни е таханът? Това  е хранителен продукт, който се получава след стриване на ядката.

Тахaнът за първи път е споменат през 13ти век от анонимен арабски автор на книга за рецепти. Продукът е популярен в Северна Африка, Гърция, Израел, Турция, Индия и става все по-популярен и у нас, в България. Използва се основно при халва, хумус и Баба гануш или като сос. Историята на тахана е доста обширна, като има източници за подобни хранителни продукти отпреди 4,000 години в долините на Месопотамия, където е бил смятан за храна на боговете. В днешно време, продуктът навлиза в ежедневната кухня през 1940та година, когато и става достъпен за първи път в САЩ. В днешно време различни видове тахан могат да се намерят във всеки супермаркет, като за съжаление тези марки са по-нискокачествени от оригиналните, 100%-ови продукти.

Тахaнът е богат на мастни киселини, особено на Омега-3 и Омега-6. Тези киселини участват в подобряването на мозъчните клетки и подобряват паметта. Използват се и в медицината за забавяне на развитието на заболяването при пациенти, страдащи от Алцхаймер Съдържанието на мазнини е доста високо, но пък за сметка на това, 90% от тях са т.нар. добри мазнини. Добрите мазнини помагат за понижаването на негативния холестерол - LDL и спомагат за поддържането на нивата на положителния холестерол - HDL високи. Сусамовите семена, например, съдържат 55% мазнини и 20% протеини. Богатото съдържание на протеини ги прави един от най-ефективните храни за прием на протеини и ви помага да контролирате своя апетит между храненията.

Освен високото съдържание на мазнини, таханът е отличен източник на витамини и минерали като желязо, калций, мед и цинк. Само една супена лъжица е достатъчна, за да получите около 10% от препоръчителния дневен прием на мед. цинк и желязо. Всичко това подпомага поддържането на нервите и костите в добро здраве и подобрява имунната система. Също така, благодарение на своята висока калоричност сусамовият тахан е добър избор при борбата с умората. Неочаквано, той участва и в различни диети, въпреки че съдържа около 600 kcal на 100г. Това е така, поради високото съдържание на алкални минерали, които са отговорни за улесняването на смилането на храна и подобряването на метаболизма.

Както можете да прочетете, таханът има много ползи за вашето здраве и съдържа множество полезни хранителни вещества. По-полезна алтернатива е на фъстъченето масло и особено при комбинирането му с мен, се превръща в по-сладка и здравословна алтернатива на течния шоколад.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама